Emelies Travels -

En backpacking guide
2016-10-21  21:42:00

Get more visitors to your blog! Permalink  RESTIPS  Trackbacks ()   
Follow on Facebook Follow on Bloglovin   
 

 

 

Guiden för dig som ska backpacka i Australien med allt som du kan tänkas behöva veta inför din resa!  
 
Jag har samlat ihop alla tips och knep jag kan komma på att skriva om, jag berättar helt enkelt hur vi gjorde vår resa från början till slut. Det finns säkert både bättre och sämre sätt att resa på, men vi har upplevt så otroligt mycket och haft hur roligt som helst. Jag hade inte velat ändra på någonting med vår resa! Detta är en guide som jag själv gärna hade läst innan min egen resa, och jag tror många kan ha användning av den.  

Men hur mycket ni än funderar och läser på om er resa, så kommer allting lösa sig när ni väl är på plats. Allt är väldigt enkelt och man bara glider med resten av alla andra backpackers.

 

PACKNING

 • BACKPACK: Man måste ha en backpack väska, reser man runt med en rullväska blir man klassad som ”flashpacker”, så är det bara. Jag skulle säga att 60 liter är ganska lagom storlek på en väska. (Detta beror också från väska till väska, min väska ska vara 70 liter men den är så liten så den är mer i klass med Jossans väska på 55 liter, ibland mäter man väskorna olika så det går inte riktigt att lita på). Det är jobbigt om det är för trångt hela tiden och det är skönt att kunna stoppa i lite extra saker ibland. Jag har blixtlås på min väska, och på det kan jag sätta ett hänglås vilket är väldigt bra för då kan jag alltid låsa in mina värdesaker i väskan. Det är inte alltid det finns safety-boxar på rummen, och man vill inte gärna lämna saker bland en massa folk man inte känner. Ibland kan man lämna in grejer i receptionen, men det pallar man inte göra så ofta som man byter hostel och man vill ha tillgång till sina grejer. Min väska är väldigt smart anpassad för backpackers. Det är en ryggsäck men det är som en resväska med blixtlås så man öppnar upp ett helt lock. På så sätt slipper man gräva i en ryggsäck och man kommer åt allting. Ska man vandra mer med sin väska är kanske detta inget bra alternativ, men som en average backpacker tar man sig bara från det ena hostelet till det andra och då fungerar detta perfekt.
 

Osprey 70 liter med en tillbehörande liten ryggsäck som går att fästa på den stora. Du hittar den här.

 

 • RYGGSÄCK: En liten ryggsäck lever man i. Den fungerar som strandväska och som parallell vikt på bröstet mot din backpack. På vissa aktiviteter till öar lämnar man sin stora backpack på fastlandet och tar bara med sig den nödvändigaste packningen i den lilla ryggan.
 
 • KLÄDER: Ta inte med för mycket kläder! Det är jättesvårt när man väl är hemma och vill ha med sig så mycket, men jag ångrar att jag tog med för mycket. Jag har slängt sjukt mycket kläder. Dessutom tröttnar man väldigt fort på sina kläder, och de blir slitna. Du köper nytt. Sedan beror det ju på hur länge man ska stanna, kommer du vara här på vintern? I sådana fall är det kallt. Det är svårt att tro, men dock så sant! I Melbourne kan det vara nollgradigt, även Sydney är kallt. Kvällarna uppe i Queensland är riktigt kyliga, man måste ha åtminstone en varm tröja när man går ut och flipflop är egentligen för kallt men det kanske alkoholen kan värma upp.
 • två par shorts
 • någon kjol
 • 5 linnen plus några festligare toppar
 • en t-shirt
 • ett par jeans
 • en cardigan och en varmare tjocktröja
 • en regnjacka, kanske till och med en vanlig lite varmare jacka om den inte är för stor.
 • leggings fungerar också bra som långkalsonger om det är kallt.
 • några klänningar, två - tre kanske.
 • en sarong som strandhandduk för den tar ingen plats, det finns resehanddukar som torkar väldigt snabbt efter en dusch och de tar heller ingen plats.
 • ta inte med för många underkläder, runt 10 - 15 par trosor räcker så kan man tvätta dem för hand allt eftersom. En annan smart sak är att tvätta trosorna man har på sig när man duschar, ta lite schampo och så torkar dem över natten. Då har du alltid rena trosor och du slipper lägga tid på att tvätta stora lass.
 • ett par sneakers och ett par flipflop i skoväg. Lämna klackarna hemma. Det kan vara skönt att ha en bra sula i skorna, för man går ganska mycket och egentligen skulle man velat ha springskorna med sig men de är fula och tar stor plats så Conversen får hoppa in på den punkten.
 • två - tre par strumpor räcker!
 
 • KAMERA: (UPDATE: Jag har nu en helt annan kamerautrustning än vad jag hade i Australien. Du kan se vad jag har i min kameraväska under fliken Photography.Jag har en undervattenskamera som jag är väldigt nöjd med. Den fungerar bra under vatten, på fest, naturbilder, ja den är allround liksom. Men jag saknar en liten systemkamera. Många har mindre, lätthanterliga typ systemkameror, och bilderna blir tusen gånger bättre. Det är sjukt irriterande när man tittar på någonting vackert, fångar det med kameran och ser att kameran ljuger. Men jag tycker ändå att det är väldigt bra med en undervattenskamera, för man ser så otroligt mycket nytt under vattnet och att kunna fånga det på bild gör det ännu roligare att snorkla. Kanske kan man ta med sig två kameror? Kameran är ju ändå det viktigaste på resan, med den får du med dig alla minnen och den används flitigt för var dag. Detta beror ju också på hur intresserad man är av fotografering såklart, men alla borde ta mycket kort på sin resa, även om man tycker det är kul eller inte!
 
 • SOLKRÄM: I Australien är ozonlagret extremt tunt, och man måste vara väldigt försiktig med solen. Helt allvarligt alltså, det är verkligen farligt. Det säljs inte annat än minst solskyddsfaktor 30 här, för det är korkat att använda något annat. Men om man ändå vill trotsa detta, och man tror att man inte behöver lika starkt skydd så kan man ta med sig en mindre styrka hemifrån. Hellre det än att man tror att man inte får färg när man har 30+ och skippar solkrämen helt och hållet.
 
 • FÖRSÄKRINGSPAPPER OCH PASS: Jag reser alltid med en tilläggsförsäkring på min hemförsäkring. Det är jättebra att ha, man vet aldrig vad som kan hända. Det är inte speciellt dyrt och blir det något läkarbesök eller en stöld så kan du få pengar tillbaka. På vissa försäkringar kan man till och med få resan betald till och från landet ifall du måste hem på begravning. Så gick det till för mig en gång när jag använde mig av Länsförsäkringar. Försäkring är en tråkig utgift men du är trygg. Du måste ha ett pass som är giltigt minst ett halvår efter att du lämnar landet.
 
 • DATOR: Ta med en egen liten dator, på det sättet sparar du pengar på internet eftersom det alltid är billigare att köpa WIFI än internet på stationära datorer. Fast det beror ju på hur mycket man använder internet såklart. Skriver du blogg, skriv alla inlägg i Word och kopiera in på sidan så sparar du internet tid, även långa mail osv.
 
 • VAKUUMPÅSAR: Jättesmart! Man packar i kläderna i vakuumpåsar, och på så sätt tar de knappt upp någon plats i väskan alls. Då får man plats med mer grejer i väskan. 
 
 • GRENUTTAG: Man ska ladda telefonen, datorn, kameran, platta håret… Det är en jäkla massa sladdar på bara en adapter. En förlängningssladd har man riktigt mycket användning av, plus att det ofta är långt till kontakterna från sängen så om du ska ladda telefonen under natten kan du ändå ha den nära sängen.
 
 • HÄNGLÅS: Ibland finns det skåp på rummen där du kan lägga in dina värdesaker, men då måste du ha ett eget lås. Eller som jag sa innan, man kan låsa in sakerna i sin väska. Vi låser också alltid våra kylväskor, för backpackers är ofta fulla/bakfulla och då kan man göra vad som helst för att få mat.
 
 • EXTRA BANKOMATKORT: Icabanken är en bra bank när man är ute och reser utanför Europa. Med det kortet kan du ta ut pengar i bankomater utan att det kostar någon avgift, i de flesta fall. Det är enkelt att skaffa, plus att det är bra att ha två kort med sig. Ha korten på olika ställen ifall något av dem försvinner eller blir stulet. Då har du alltid en backup. Ska man jobba här kan man ansöka om sitt Australiska bankomatkort på en gång, det är enkelt och går fort. Men i många fall kan det dras en avgift på kortet när man tar ut pengar ur bankomater.
 
 • RESE-SOVSÄCK: Folk rekommenderade mig att ta med en sovsäck, men den har jag använt mig av en gång. Det finns lakan på alla hostel du kommer till, och i de fall du behöver sovsäck finns de att hyra. Jag använde min på Fraser Island. Den tar inte så mycket plats dock, då den är supersmidigt reseanpassad och gjord av siden, men jag tycker man klarar sig utan!
 
 • PLATTÅNG:Skippa hårfönen, använd handtorken på toaletterna istället! Jag klarar mig inte utan plattång, men det kanske kan ses som en lite lyxig, onödig pryl. Den fungerar dock också bra som strykjärn! Om du inte har en egen kan du säkert låna någon annans om din fina klänning blivit ihopskrynklad längst ned i väskan.
 
 • VACCINATIONER: Det räcker med att ta Hepatit A och B.
 
 • RESEKOMPIS: Såklart är det kul att ha med sig en polare! Man vill ju gärna dela sina upplevelser med någon. Har man ingen kompis som vill åka med kan man kanske hitta någon på backpacking.se. Eller så reser man själv helt enkelt! Det är otroligt vanligt, nästan vanligare än att resa med någon. Alla vi har träffat har tyckt att det varit spännande att resa själv, och inte haft några problem. Man är ändå aldrig ensam, det finns folk runt omkring dig hela tiden och oftast blir man mer öppen för ny vänskap om man är själv. Många gånger är det folk som har börjat sin resa själva och sedan slagit ihop sig med någon annan under resans väg, eller till och med bli stora gäng från olika delar av världen!
 
För mer packningstips, kika vad jag hade med mig i väskan till Latin Amerika och få tips om work and holiday visa i Kanada!

mlipe_161022_7289_work-guide
mlipe_161022_7289_how-much

 

BUDGET
 
Hemma i Sverige bokade vi ett tur/retur flyg till Sydney, och det var ungefär den enda planeringen vi hade innan vi kom fram. Och så fixade vi visum såklart, det fixar du här. Det tar några få veckor innan du får det. Nu i efterhand hade jag nog bara bokat flyg enkel väg, för man vet inte när man vill åka hem igen. Folk sa att man kunde ha problem att komma in i landet om de inte kunde se att man skulle härifrån igen, men bara man har tillräckligt mycket pengar på kontot så ska det gå bra ändå. Vet man inte exakt när man vill åka kan man kolla Momondos Trip finder. Där kan man söka på när som helst, vad som helst och var som helst (i det här fallet Oceanien om man vill till Australien.)   Vad ska man ha för budget då? Det är väldigt svårt att säga, allt varierar ju på person till person. Antingen är man sparsam eller slösaktig. Jag skulle vilja kalla mig själv ekonomisk, lite snål ibland och lite för slösig andra stunder men i det stora hela klarar jag mig undan med pengarna i behåll.   Vi hade en riktigt stor budget när vi reste in i landet. Ska jag vara helt ärlig så minns jag inte riktigt hur mycket vi hade, men det låg nog runt 70 000 - 80 000 kronor. Med den budgeten kunde vi göra precis allt vi ville, vi gjorde alla aktiviteter man kan göra, men åt billigt och köpte inte allt för mycket alkohol på krogen. Goon (Australiskt boxvin) och nudlar är räddningen.   Vi reste runt i 4 månader, åkte till Nya Zeeland och Fiji och gjorde allt man kan göra där också. Skydive, bungyjump, rafting, dykning, simma med delfiner, you name it. Men efter 4 månader hade vi bara runt 10 000 kronor kvar, och vi kände då att det var dags att börja jobba. Man kan definitivt klara sig på mindre pengar än vad vi hade, vi kallar oss ibland för lyxbackpackers för vi kan ibland vara lite bekväma av oss och ta ett dyrare alternativ bara för att vi kan, typ.  
 
BOENDE
 
Till exempel kan man ju hitta andra sätt att bo på än hostel, man kan hyra in sig i lägenheter eller varför inte tälta. Det finns en hemsida där folk hjälper backpackers med en plats på sin soffa gratis, så kallat Couchsurfing. Detta är supersmart, men jag skulle nog bestämma träff med personen i fråga på en offentlig plats innan man bestämmer sig för att låna soffan eller inte. Vi fick reda på detta för sent på vår resa, så vi hann tyvärr aldrig testa detta. Oftast är det sköna Australiensare som lånar ut sin soffa bara för att få lite sällskap och hjälpa oss backpackers. En bra sida för att hitta hostel på är Hostelworld. Kolla också Airbnb, där kan man hitta helt unika boenden.    Ska man åka hit på ett Work and Holiday Visa så kan man ju börja jobba när som helst, så tar pengarna slut får man ju bara se till att hitta ett jobb lite fort. Man kan tjäna ganska bra pengar här, vi kunde spara ihop runt 35 000 kronor på två månader och då har vi inte jobbat ihjäl oss kan jag ju säga. Man kan få en timlön på 19 dollar (runt 140 sek) och jobbar man på restaurang får man det dubbla på helger. Dock kan man inte räkna med dricks här.  
 
RESEBYRÅER
 
Väl framme i Sydney blev vi lite paffa och funderade på vart sjutton vi skulle börja någonstans. Vi var ganska vilsna vid det laget. Det hade precis varit översvämningar och en stor cyklon i Queensland, så vi trodde inte vi kunde göra Östkusten på ett bra tag. Vi gick in på en av alla resebyråer som är anpassade efter backpackers. Det finns hur många som helst, Peterpans har vi använt oss av, och vi har varit väldigt nöjda med dem. Sedan finns det bland annat Travelbugs och Wicked Travel. Man kan också boka aktiviteter via resediskar på de flesta hostel. Det bästa man kan göra är att gå in och prata med en resebyrå och få ett prisförslag på sina aktiviteter man vill göra, sedan gå till nästa byrå och visa dem prisförslaget, då vill de försöka sälja det billigare och sedan går du vidare och tillslut har du ett pangpris. Det bästa är att boka många saker på samma gång, då får du paketpris och man tjänar faktiskt pengar på att göra på det sättet. Plus att du får mycket hjälp, tips och idéer och du slipper göra planeringen själv. Du får också många rabatterbjudanden och ett medlemskort du kan visa upp på vissa ställen för att få backpacker rabatt, och internet får du oftast gratis i deras butiker eller i alla fall väldigt billigt. Det finns svenska resebyråer man kan boka sin resa med redan hemifrån, till exempel GoXplore.  
 
TRANSPORT
 
  Varken jag eller Jossan kände för att bila runt i Australien, men det är det många andra som gör. Det finns många campervans man kan köpa. Man kan hitta annonser på de flesta hostel eller så kan man titta runt på Gumtree. Många hyr bilar så som Jucy Rentals till exempel, eller Wicked Camper. Reser man på detta sätt skulle jag verkligen rekommendera Lonley Planets reseguide. Där i står ALLT man behöver, hostel, aktiviteter osv. Mycket användbar.   Vi bokade en buss från Sydney till Cairns, och där finns det olika bolag att välja på. Antingen är det välkända Greyhound, eller OzExperiencePremier finns också. Greyhound är en buss du hoppar på och av och som enbart fungerar som transport, de flesta åker med dem. Vi åkte med OzExperience, de är lite dyrare än Greyhound men du får ut så mycket mer av dem. Om man reser runt i sådana här bussar träffar man så oerhört mycket folk. Det gör man väl även om man kör runt i en van också, men inte på samma sätt. OzExperience ger dig fullständig service. De guidar dig runt Australien och de stannar vid sevärdheter på vägen och chaufförerna blir din polare under resan. Du blir tajt med gänget i bussen eftersom det alltid anordnas något spel eller någon lek på bussen av chauffören. Man vet aldrig vad som väntar när man hoppar på en ny buss. Ibland kan de ta med dig ut och visa guldgruvorna i städerna, berätta om lokalborna och ibland anordnar de BBQs längs vägen istället för att stanna på Subway eller något liknande. De hjälper dig också att boka hostel. På detta sätt kan du klara dig utan en Lonely Planet, men den är alltid bra att ha ändå! Den är backpackerns bibel helt enkelt.  
 
mlipe_161031_7326

Mina Lonely Planet böcker är en del av min inredning idag. Det finns så mycket minnen i dem. 

 

På bussen på väg till Alice Springs träffade vi en tjej som hade lyckats hitta ett riktigt billigt alternativ för transport på Gumtree. Det var en kille som körde runt Australien i sin 22 meter långa buss och plockade upp backpackers på vägen. Så håll utkik efter sånt!  
 
JOBB

 Som svensk är man väldigt eftertraktad här i Australien. De flesta backpackers som behöver snabba pengar börjar jobba på fruktfarm, så som vi har gjort. Alla kan få ett sådant jobb, det är inte avancerat för fem öre men det kan vara fysiskt krävande. Det enklaste är att bosätta sig på ett så kallat working hostel, där hjälper de dig att få jobb och du signar bara upp dig på en lista så får du jobb så fort du ligger överst på den. Det finns working hostels överallt, googla bara ”working hostel” och staden du vill jobba i så kommer det upp massor. Man kan få hjälp via Harvest Trail också. Vi har jobbat i Bowen, som ligger i Queensland, och det fungerar perfekt såhär vintertid. Det är lagom varmt, som en svensk sommar fast lite varmare och det är nära till beachen. Men jag skulle inte jobba där om det var sommar, för då är det alldeles för varmt. Bundaberg är det mest välkända stället för farmjobb. Det kan ibland vara en fälla eftersom alla backpackers åker dit, och då finns det inga lediga jobb kvar. Försöka hitta andra ställen som inte är lika kända så kan du få jobb fortare. Spelar inte pengar så jättestor roll finns Wwoofing (Willing Workers On Organic Farms) där man kan jobba på farmar i utbyte mot boende och mat. Man kan också få hjälp med allt detta redan hemifrån Sverige, med till exempel GoXplore som bland annat hjälper till med ansökan av arbetsvisum, att söka Australiensiskt skattenummer, de tipsar och hjälper dig hur du söker boende och du kan resa i grupp med en massa andra svenskar så känns det inte lika läskigt att resa ensam.  
 
 
JOBBA PÅ FARM 
 
 Vad gör man på en fruktfarm då? Det bästa jobbet, enligt mig, är att plantera via maskin. Man får träning och sol, jobbet är chill och dagarna går fort. Annars kan man bland annat packa och sortera frukten, eller plocka den. Plockningen är det värsta man kan göra, det är otroligt slitsamt för kroppen och du får oftast betalt för hur mycket du hunnit plocka istället för per timme, och då tjänar man inte speciellt mycket. För att få sitt andra års visum måste man ha jobbat 88 dagar på farm, det är också därför det är så många backpackers som jobbar med detta. Det som är bra med farmjobb är att man kan komma och gå som man vill, ingen bryr sig. Om du bara vill jobba en vecka så kan du säga upp sig samma dag som du vill åka där ifrån, i princip. Inga konstigheter.  

 

 Läs om hur det var att jobba på farmen i Queensland:mlipe_161022_7289_farm 
Den mest populära sidan man söker jobb på kallas för Gumtree och där kan man söka alla jobb överallt i Australien. Västkusten är bra att jobba på eftersom man tjänar bättre, fast det är dock lite dyrare där. Många jobbar antingen i Sydney, Perth eller Melbourne. Ska man jobba på restaurang måste man ansöka efter ett alkoholtillstånd, så kallat RSA (Responsible Service of Alcohol). En kurs kostar runt 140 dollar, men man kan också göra den online och då kostar den endast runt 50 dollar. Detta måste man ha för att kunna servera alkohol, och har man inte det kommer man inte kunna få jobb inom restaurang.  
 • BANK: Att fixa ett bankkonto är inte speciellt svårt. Bestäm dig för vilken bank du vill ha och gå sedan in på deras kontor och beställ ett konto. Vi har ANZ, fungerar mycket bra, det är bra ränta och det är den vanligaste backpacker banken, tillsammans med Commonwealth. De vet hur backpackers fungerar och tänker, så de hjälper dig att få ett konto bäst anpassat efter dig. Det tog två dagar för kortet att bli färdigt, och det kan man hämta ut på kontoret.
 
 • TAX FILE NUMBER: Även detta är enkelt att skaffa, och man måste ha det för att kunna jobba. Man kan börja jobba innan man har fått sitt nummer, bara man ger ut det så fort man har fått det. Det tar runt en månad att få sitt tax file number. Om man jobbar i Australien i mer än ett halvår, så kan man skatta endast 13%. Annars måste man egentligen skatta 30%, men de flesta chansar på att inte bli upptäckt och skattar 13% ändå. Det viktiga är att man anger att man är Australisk medborgare, och ange ingen adress hemma i Sverige. Du ansöker om ditt Tax File number här.
 
 • TAX BACK: I slutändan spelar det inte så stor roll hur mycket man skattade, för man ska kunna få tillbaka näst intill alla skattepengar. Du kan enkelt begära din taxback tillbaka här, men jag var lat och betalade ett företag att göra det åt mig. Jag skrev på lite papper och samlade ihop all information till taxback.com och de fixade resten. Efter några veckor får du dina pengar på ditt konto. Allt du behöver är din sista lönespec och information om din superannuation fond, en kopia av ditt pass och ditt taxfile nummer. Även andra företag kan hjälpa dig med detta, tex. Peterpans bland annat.
 
 • TELEFON NUMMER: Skaffa Australiskt nummer så fort du kommit hit. De flesta använder sig av Vodafone, och du aktiverar ditt konto via ett telefonsamtal eller så går du in i en Vodafone butik och får hjälp. Dock kan de ha lite dålig mottagning i vissa småstäder eller ingen kontakt överhuvudtaget mellan ställena. Det finns billiga telefonkort man kan köpa för samtal hem till Sverige, men jag kör på Skype istället. 
VAD SKA MAN SE?
  
Alla som reser längs östkusten gör ungefär samma saker. Man kommer träffa personer om och om igen, det kommer nya och de gamla du trodde du aldrig skulle se igen dyker upp rätt vad det är. Australien är så enormt stort, jag vet inte ens om det är möjligt att se allt. Man får välja ut godbitarna helt enkelt.  
 
ÖSTKUSTEN
 
SYDNEY. Ett självklart stopp såklart. Opera huset, Harbour Bridge, Bondi Beach och Manly Beach. Jag tyckte bäst om att bo i Bondi Beach eftersom det ligger nära stranden och det är mycker håll igång, men många bor i Kings Cross (red light district, men ett bra partyområde) eller nära Hyde Park inne i stan. De flesta som besöker Sydney klättrar på Harbour Bride, vilket är väldigt dyrt, eller går upp i Sydney Tower och tittar på staden ovanifrån på ett golv gjort av glas.  

  SPOTX. Efter Sydney började vi vår Australien vistelse med ett tre dagars surfcamp. Det var hur bra som helst. Alla som är i Australien måste lära sig surfa, och då kan man lika gärna beta av det med en gång så man bara kan hyra en bräda sen när man har lust. Tre dagar tyckte jag var lagom. Ingen nybörjare kan lära sig surfa utan hjälp, och en lektion är för lite. Efter tre lektioner kan man köra vidare själv. Detta stället var ascoolt med skön personal. Du och alla andra surfare har en strand helt för er själva. SpotX ligger lite utanför Coffs Harbour. Innan Coffs Harbour kan man gärna stanna i Port Stephens för där ska det vara fint men vi missade tyvärr detta.  

  BYRON BAY. Ett av mina favoritställen på hela östkusten. Och jag är inte ensam, alla älskar Byron Bay. Här kan man gärna spendera lite mer tid. Det finns en skitkul pub, Cheeky Monkeys dit alla går, och man får gratiskäk varje dag vid en viss tid. Förutom all fest i Byron Bay kan man surfa och vi drog ut på havs kajaking för att se sköldpaddor och delfiner. Men detta kan man göra nästintill överallt.  Nästan alla som är i Byron Bay åker in till Nimbin, självaste Amsterdam i Australien. Där kan man kolla på konstiga hippies som chillar runt i sitt eget tempo och handla märkliga kläder med alla regnbågens färger på. Såklart kan man köpa så mycket röka man vill och svampar och cookies erbjuds på gatan. Jag var inte så jätte imponerad av detta, så jag skulle nog inte rekommendera att åka dit. Men det beror ju på vad man gillar!  

  SURFERS PARADISE. Australiens version av Magaluf. Detta är en ”storstad” dit alla aussies drar på supsemester. Det är väldigt mycket fest och man bör göra någon av alla pubrundor som finns. Vi stannade här en längre tid och kom att älska detta ställe. De flesta stannar bara några nätter och får inte så bra första intryck, men jag tycker detta stället var kul och stranden är så lång så man kan varken se början eller slutet på den. Gå på någon av alla nöjesparker som finns runt omkring, den bästa tyckte jag var Wet n Wild, sjukt kul vattenpark med snygg personal!  

  BRISBANE. Queenslands "huvudstad". För mig är det inget måste att stanna där, men jag är inte så mycket för storstäder. Fast det är en trevlig stad med en mysig lagoon mitt i smeten, så man måste kanske göra ett stopp där i alla fall. Det finns en bra bargata med duktigt ös på, The Valley.  Är man där borde man åka ut till Moreton Island, en sandö där man kan åka sandboarding. Vi missade detta, men det var många som åkte dit och det verkade vara ett coolt ställe.  

  NOOSA. Mysigt litet ställe, värt ett besök för ett par nätter. Man gör inte så mycket där, chillar runt och surfar. Går i nationalparken och kollar på fantastiska vyer.  Ska man gå på zoo i Australien så ska man göra det här. Det finns gratisbussar från Noosa till Australia Zoo, krokodiljägaren Steve Irwins zoo. Det är krokodilshower varje dag för att hylla Steves kärlek till djuren. Vi var aldrig där, för vi gick på Taronga Zoo i Sydney, men jag hade hellre velat gå på Australia Zoo nu i efterhand.  

  RAINBOW BEACH OCH FRASER ISLAND. Fraser Island är ett måste, och för att ta sig dit måste man bo antingen i Rainbow Beach eller Hervey Bay.  Ingen av de ”städerna” är så mycket att ha, det är pyttelitet. Men alla backpackers samlas där innan och efter sin tur till Fraser Island så det är hålligång ändå. På Fraser Island tar man sig runt i fyrhjulsdrivna jeepar, campar, badar i sjöar med kristallklara vatten och tittar på vilda dingohundar. Det finns många olika turer man kan välja bland.  

  AIRLIE BEACH OCH WHITSUNDAYS. För att ta sig ut till öarna i Whitsundays bor man i Airlie Beach. Mitt andra favoritställe på östkusten. Här är det ös varje kväll kan jag lova! Jättemysig liten by som påminner lite om Byron Bay. Whitsundays är paradisöar som inte går att beskriva. Det måste upplevas! Man seglar runt öarna och det finns massor med olika båtar att välja på, stora som små, mer party eller mer dykning. Efter Whitsundays festar man loss i Airlie Beach med sina nya båtvänner och stämningen är på topp.  

  MAGNETIC ISLAND. En fantastisk ö utanför Townsville. Här måste man bo på hostelet Base, så är det bara! Underbar utsikt från rummet med stranden precis utanför. Här finns också Full Moon Partys emellanåt som man kan försöka tima in. På ön kan man se vilda koalor och vi gick på ett mini zoo där vi fick hålla i alla djur vi såg, så som krokodiler, ormar och koalor. Inte speciellt dyrt.  

  MISSION BEACH. Här stannar många för att göra rafting och skydiving. Skydive är för övrigt ett måste för alla som inte redan testat det. Ska man inte göra något av detta skulle jag inte rekommendera att stanna här för det finns ingenting att göra, vilket i och för sig kan bero på att det var hårt drabbat efter cyklonen när vi var där.  

  CAIRNS OCH GREAT BARRIER REEF. Här kan man stanna många dagar! Mysig stad med mycket att göra. Dykning och snorklig på barriärrevet är ju såklart ett måste. För att ta sig ut på barriärrevet måste man åka båt eftersom det ligger ganska långt ut. Där finns det en massa olika dagsturer och olika båtar att välja bland. Man måste festa på Gilligans och Whoolshed, där kan man komma åt billig mat och i vissa fall är den även gratis.  

  CAPE TRIBULATION. Här bor man mitt i den vackra regnskogen, och på vägen dit åker man över en flod där man kan se vilda krokodiler. Man får erfara hög luftfuktighet och mycket djurliv, man blir en riktig skogsmulle helt enkelt. Många åker hit och det är väldigt vackert, men min personliga upplevelse var inte wow. Kanske hade vi för höga förväntningar på det, men jag tycker ändå att man måste åka dit. Skippa djungelsurfing.  

 

VICTORIA

  
MELBOURNE. Hit måste man åka, men försök åk hit när det är varmt. Det är riktigt kallt vintertid nämligen. Det är en cool och hipp stad som många gillar. Många nattklubbar och sköna caféer.  

  GREAT OCEAN ROAD. Från Melbourne till Adelaide går en väg längs kusten med helt fantastiska vyer. Vi gjorde en dagstur med en buss och hann se det mest väsentliga, men hade vi haft mer tid hade jag gärna gjort det med ett gäng i egen campervan. Då kan man sitta och titta på solnedgångarna över havet med de stora klippformationerna som står upp ur vattnet. Jag har aldrig varit i Adelaide, men är man där måste man göra ett sharkdive! Man dyker ned i en bur där det simmar runt hungriga vithajar omkring en. Detta är dyrt men jävligt coolt, antar jag!  

  KANGAROO ISLAND OCH TASMANIEN. Hit borde man åka, för det har vi hört mycket om. Vi hann aldrig komma så långt tyvärr, så jag har inte så mycket att säga om det. Men se till att åka dit sommartid när det är varmt! Dessutom hade jag gärna åkt till något av bergen i Snowy Mountains, det hade varit riktigt coolt att åka skidor i Australien.  
 
THE RED CENTRE
 
ALICE SPRINGS. Här kan man spendera så lite tid som möjligt. Man tar sig hit för att ta sig vidare ut i öknen och sevärdheterna Uluru och Kings Canyon bland annat. Men själva Alice Springs är ingenting att hänga i julgranen. Tragiskt nog blir aboriginerna som dricker för mycket i sina ”communities” utslängda av sitt eget folk och alla hamnar då i Alice Springs. Därför är det hög alkoholism och brottslighet här, och man bör inte gå ut ensam på nätterna.  

  ULURU (AYERS ROCK). Att se världens största sten uppenbara sig från platt ökenmark är något speciellt. Utan att ha sett Uluru och allt runtomkring kan man inte riktigt säga att man har sett Australien. För mig var detta kanske inte höjdpunkten, men jag ångrar absolut inte att jag åkte. Det är något man aldrig kommer se igen. Tyvärr är det väldigt dyrt att åka in till mitten och åka med på någon av alla turer, så där kan man kanske fundera på om det är värt pengarna.  

 

VÄSTKUSTEN

 

PERTH. Mysig stad där många svenskar stannar för att jobba. Fantastiska stränder. Det är lite dyrare på västkusten men man kan tjäna bättre också. Västkusten är ganska annorlunda östkusten. Mycket lugnare och inte lika mycket anpassat efter backpackers. Men man måste åka hit! Mycket surfing. Gå på Little Creaters Brewery i Freemantle, coolt ställe!  

  ROTTNEST ISLAND. En mysig, bilfri ö där man cyklar omkring. Det finns många fina små stränder och ön är väldigt lugn och fridfull. Det hoppar runt små Quokkas (minikängurus) överallt, och de finns bara på Rottnest Island.  

 

MARGARET RIVER. Underbara vyer och stränder! Helt fantastiskt. Väldigt liten by där det inte händer speciellt mycket, men det är ett lugnt flow och avkopplande. Man måste se till att gå på en vingård om man är i krokarna runt Margaret River.  

 

  Så mycket mer om västkusten vet jag faktiskt inte, men många åker dit och det är absolut ett måste på listan. Jag var där med min familj så jag har lite svårt att ge tips som backpacker där. Men jag fick känslan av att man mest körde runt i sina egna bilar, men det kanske finns liknande bussar som på östkusten. Norr om Perth ska vara häftigt också, t.ex. Exmouth och Broome ska vara grym dykning, och Darwin borde man besöka. Hade vi haft mer tid och pengar hade vi nog hyrt en van i Darwin och bilat ned längs västkusten ned till Perth. Men det är något som vi får ta någon annan gång!  
 

Det blev mycket text det här, men jag hoppas att jag har svarat på många av era frågor. Jag vet ju själv hur fundersam jag var innan jag åkte. Är det något ni undrar över eller om det är något jag missat, fråga gärna! 

 

Jag avundas er alla som har allt det här framför er, ni kommer göra en resa för livet!

LYCKA TILL!

 

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR.

Detta påverkar dock inte utformningen av inlägget.

 

 

Jobba i Australien och Kanada


Comments
Anonym

Det här måste vara super bra tips för dem som skall åka till Ausstralien.

Sköt om erKram Pappa2011-08-17 @ 19:27:19
Josefin

Jättebra tips! Har dock en fråga, när ni jobbade hur ofta fick ni er lön utbetald?

2011-08-18 @ 17:39:36
Emelie

Vi fick den utbetalad veckovis!

2011-08-22 @ 03:17:52 Website: http://emelaia.blogg.se/
Linn

Hej! Måste säga att det är en toppenblogg du har. Precis vad man behöver nu ett par månader innan man själv ska ge sig iväg. Jag och mina kompisar funderar på tillfället om vi ska ta oss in till Uluru eller inte... Du skrev att det beror på hur mycket pengar man är beredd på att lägga. Hur mycket kostade det er och vad var det för slags "tur" ni åkte på och hur hittade ni den? tacksam för svar! :)

2011-08-22 @ 19:21:07
Emelie

Tack! Jag är bara glad om jag kan hjälpa till! Uluru är väldigt speciellt, något man aldrig kommer uppleva igen. Det är ingen partyresa direkt, mycket pansionärer och skogsmullar och mest kultur och natur. Men sevärt tycker jag ändå. Som sagt, det var ganska dyrt. Att ta sig in till Alice Springs med flyg är dyrt, kan ni boka det i förväg kanske det blir billigare. Vi tog Greyhound bussen från östkusten in till mitten som tog 27 timmar och kostade runt 2000 sek. Flyget tillbaka kostade närmre 3500 kr... Och turen i sig var inte billig, men där finns det massor av olika turer att välja bland. Vi tog en av de dyrare, för att vi ville åka i jeepar och inte i bussar. Vi bokade det via Peterpan, du kan säkert kolla på deras hemsida eller någon av de andra resebyråerna. Eller så bokar du flygen i förväg och tar turen när du kommer fram, för det finns många erbjudanden i Alice Springs. Det räcker med 3 dagar/2 nätter för en tur. Eller så kan du hyra en van och köra själv, då slipper du betala flyg, buss och tur, vet dock inte vad det skulle kosta!

2011-08-23 @ 15:02:08 Website: http://emelaia.blogg.se/
Sofia

Hej! Underbar blogg du har med många grymma tips! Jag och några kompisar ska till Australien i november och vi funderar på hur vi ska göra med busspass då vi ska åka från Cairns till Melbourne. Vi funderar på att köpa ett med Greyhound där man kan hoppa på och av där man vill. Såg att du åkt med ett annat bolag så ville kolla om du tycker att det är värt att lägga mer pengar och åka med ett dyrare företag? Och hur funkar det att hoppa på och av, behöver man ringa och boka plats i förväg eller sådant? Vi funderar dessutom på att köpa bussbiljetten redan nu tillsammans med flygbiljetterna för vi får dem till ett riktigt bra pris.. men är det dumt att ha köpt dem i förväg?

många frågor, men vore kul att få lite tips :) tack!

2011-08-25 @ 00:22:41
Emelie

Tack så mycket Sofia! Jag har inte varit på sträckan Sydney-Melbourne, men vad jag har hört ska det inte vara så mycket att se där. Kanske kan man ta ett flyg där emellan istället, för att spara lite tid? Tigerairways.com.au har billiga flygbiljetter inom Australien, framför allt till och från Melbourne, typ som svenska Ryan Air. Men Syd-Mel sträckan vet jag inte så mycket om så det kanske är fint och värt att åka buss, Canberra kan man skippa i alla fall! Vi åkte som sagt med Ozexperience, och vi var supernöjda med dem. Så jag tycker ju att man kan lägga lite mer pengar för att göra bussresorna som i vanliga fall är långa och tråkiga, till något kul där man skaffar en stor gemenskap med nytt folk. Men det är inget fel på Greyhound, det fungerar utmärkt som transport! De kör fler tider per dag än OZ så vill man ha flexibla tider kanske de fungerar bättre. Dock är de inte alltid så duktiga med att passa tider, så man får ofta sitta länge och vänta, i vissa fall i timmar. Men vad ni väljer är ju helt upp till er, svårt för mig att säga! Om jag var ni skulle jag gå in på deras hemsidor och jämföra dem och se vilket företag ni tror passar er, men som sagt jag föredrar OzExperience! Att hoppa på och av är riktigt smidigt, man kan bestämma dagen innan var man vill åka, ringa ett samtal och boka bussen och sedan bara hoppa på. Är det högsäsong kanske man får boka några dagar innan för att vara säker på att få plats. Får ni bussbiljetten till ett bra pris skulle jag köpa den tillsammans med flyget, helt klart! Annars kan ni få rabatt om ni bokar många aktiviteter och bakar in bussbiljetten i ett paketpris på en resebyrå när ni väl är i landet. Hoppas du fick svar på dina frågor! Ha en grym resa!

2011-08-25 @ 17:21:25 Website: http://emelaia.blogg.se/
Filippa

Grymt bra tips du har här, hjälper massor inför resan! Tack :D

2011-08-26 @ 18:02:56
:)

Är osäker om man ska satsa på o ta med dator eller inte.. Måste isf köpa en mini nu innan jag åker som jag inte kommer använda mera hemma då jag har en "vanlig" stor. Är det väldigt dyrt att låna dator + internet där nere? Finns det många internet cafeer eller hur ser det ut? :) Kan inte bestämma mig hur jag ska göra.. Skulle va snällt om du kan lite tips :) Tack för en bra blogg!!!

2011-08-26 @ 18:06:22
Emelie

Jag köpte en liten dator innan jag åkte trots att jag har en stor hemma. Jag använder den sjukt mycket, jag hade inte klarat mig utan! Dels för att jag skriver bloggen, alla mina inlägg skriver jag i Word så det blir som en dagbok. Dels för alla bilder! Även om man har ett stort minneskort till kameran så får man tömma det ett antal gånger, plus att det är bra att ha på en extra plats ifall man tappar bort kameran. Det är enkelt att lägga ut bilder på Facebook om man vill göra det. Man kan titta på film när man åker buss eller flyg. Men om du inte tror att du kommer använda en dator så mycket så finns det internetcaféer överallt! Det kostar väl runt 30-40 kronor för en timmes internet. Tar du inte med dator skulle jag rekommendera att ta med en hårddisk med stort minne. Då kan du lägga över alla bilder där för försvinner bilder är det värsta mardrömmen. Ibland får man inte koppla in usb i datorerna på internetcaféer dock, men det är bara i vissa fall. Men jag tycker du ska satsa på en liten resedator som får plats i handbagaget!

2011-08-27 @ 09:03:14 Website: http://emelaia.blogg.se/
Josefine

Tack! Tog upp många av mina frågetecken nu när jag börjat planera att resa dit! Är det vanligast att bo på hostel även medan man jobbar ?

2011-08-28 @ 21:13:20
Emelie

Hej Josefin! Nej man kan bo hur man vill om man ska jobba, det är väl det mest oekonomiska att bo på hostel, fast enklast kanske. Annars kan man man hyra in sig i någon lägenhet, bo i en campervan eller på en campsite i ett litet skjul. Det beror ju på var och med vad man ska jobba med, och hur länge man har tänkt stanna. Vissa farmar erbjuder små skjul man kan bo i för minimalaste pengen men då bor man långt ute på landet. Kul att jag kunde hjälpa dig!

2011-08-30 @ 17:57:53 Website: http://emelaia.blogg.se/
Moa

Hej!

funderar bara på om ni hade arbetsvisum? har fått för mig att det är något man bara kan skaffa en gång i livet. stämmer detta?

tack för en grym blogg! sjukt inspirerande :)

2011-09-07 @ 19:20:20
Emelie

Hej och tack!

Ja vi hade arbetsvisum. Det galler for ett ar och man kan bara fa det en gang i livet. Daremot kan man jobba for sitt andra ars visum nar man val ar i OZ, da maste man jobba minst 88 dagar pa farm!

2011-09-10 @ 13:20:22 Website: http://emelaia.blogg.se/
emmy

HEJ! skitbra grej du gör. med alla tips osv! en fråga, er resekassa var det 70 000-80 000 var eller tillsammans?

2011-10-02 @ 14:59:37
Ida

Hej! Mkt läsvärda tips!

Jag har bara köpt enkelbiljett till Melbourne ännu. Måste jag köpa hemresan innan jag kommer dit? Jag vet nämligen inte varifrån jag kommer avsluta min resa o vill inte binda upp en tid o plats där jag måste infinna mig, när det börja bli dags att resa hem efter en månad. Är det lätt att skaffa flygbiljett hem inom ett par dagar, utan att bli ruinerad?

Kram Ida

2011-10-07 @ 11:55:53
Emelie

Emmy: Vår reskassa var på runt 70 000 var, och som sagt så klarar man sig på en lägre kassa. Men då kanske det gäller att hålla i pengarna lite och man kanske inte har råd att göra alla utflykter som vi gjorde tex.Ida: Jag tror du kan vänta till in i det sista. Som du säger är det skönt att slippa vara bunden till en stad när man inte vet var man kommer hamna. Jag tittar på flygbiljetter till Sydney nu som är om två veckor, och de ligger på 6000 enkel resa eller runt 10 000 tur/retur. Normala priser alltså!Tack för att ni läser min blogg! :)

2011-10-08 @ 12:11:20 Website: http://emelaia.blogg.se/
Joakim

Detta kan ha varit det bästa jag läst hittils om australien på nätet!

2011-10-10 @ 14:41:54
Fia

Tack för alla tipsen! Superbra ju!!

2011-10-11 @ 11:37:08
marina

Tack för att du skrivit detta..det kommer jag ha stor nytta av och säkert många andra som planerar resa till australien =D

2011-10-23 @ 20:10:20
Sara

Gryyyyyyymt inlägg!! Jag har bara kommit till "jobb" än så länge men fasen vad mycket bra info du har fått in... Miljoner tack.

2011-11-17 @ 13:53:19 Website: http://knell.blogg.se/
Helena

Jag vet att man behöver en adapter, men behöver man en voltomvandlare?

Passar denna?http://www.dealextreme.com/p/compact-australia-travel-plug-converter-black-68135

2011-11-24 @ 19:23:51
Emelie

Hej Helena.

Jag har aldrig använtmig av en voltomvandlare så det har jag klarat mig utan!

2011-11-25 @ 05:11:04 Website: http://emelaia.blogg.se/
Alexandra (KAKHUSET)

Väldigt bra inlägg som nog uppskattas av många soon to be backpackers :)Länkar till dig från Kakhuset, hoppas att det känns OK.http://kakhusets.blogg.se/2011/december/backpacker-i-australien.html

2011-12-08 @ 02:53:35 Website: http://http//:www.kakhusets.se
Jesper

Mycket bra inlägg måste jag säga. Drar själv iväg till Australien den 15:e Januari och detta har hjälpt mig en bra bit på vägen.

Tackar!http://jesperjesper.wordpress.com/

2011-12-24 @ 22:23:59 Website: http://jesperjesper.wordpress.com/
Nina

Herregud, Emelie!

Du har räddat mig enormt mycket! Jag och min kille ska också bege oss ut i världen och mitt arbetsvisum för australien har redan kommit, så nu knappar jag in mig på diverse hemsidor för att få reda på så mycket som möjligt innan vi drar och din sida är i särklass bäst! TACK!

2011-12-27 @ 13:53:33
Tinna

Taaack! Sjukt bra inlägg. Har sträckläst din blogg från tiden i australien =) Jag tänkte bara fråga vad du hade för förlängningssladd? En vanlig som man har hemma, eller finns det någon resevariant. Väldigt smart i alla fall och något som jag aldrig hade tänkt på!

Ha det grymt!!

2012-01-13 @ 00:14:30
Emelie

Jag tackar och bugar för alla fina komplimanger! Tinna, jag hade med mig en helt vanlig förlängningssladd med tre uttag. Det kanske finns någon reseanpassad variant som inte tar lika stor plats, det vet jag inte!

2012-01-13 @ 15:15:56 Website: http://emelaia.blogg.se/
Ett till tips

Scanna in pass, visum, försäkringar etc. och maila till dig själv!Det underlättar oerhört att bara kunna skriva ut en kopia och visa för ambassaden etc. om det skulle bli bestulet eller bara råka komma bort.

2012-02-16 @ 18:21:09
Ett till tips då

Lämna lonely planet och dylika böcker hemma.Oftast har de endast som funktion att hostels ökar priserna om dom står med. Hostelworld.com och dylika sidor, med real-tid feedback, är långt pålitligare och wikitravel+backpacking.se etc. ger en betydligt mer aktuell information.

couchsurfing.com och hospitalityclub.com ger en både gratis sovplats och lokala guider. Båda siterna tillämpar och betonar användar-feedback så det är inte precis blocket-kontakter utan personer som gallras fram.

2012-02-16 @ 18:24:44
Safia

Hej!Jag och några vänner åker nu den 2 maj ner på ett working holiday visa och jag tänkte höra efter det här med tax file nr. Kan/ska man skaffa det nu innan man åker? Var inne och kikade på sidan du länkade till och där väljer man om man är australian resident eller migrant or visitor. Ska man verkligen välja att man är australiensk medborgare eller ska man välja visitor? Om man bara vill ha ett vanligt taxfilenr?Hehe är lite confused :)

2012-04-15 @ 10:03:00 Website: http://safiaa.blogg.se/
Jasmine

Hej! Jättebra inlägg! Funderar för tillfället på att ta mig till Australien i höst, men är osäker om jag hinner spara tillräckligt med pengar. Funderade hur mycket det kostar att åka med Greyhound bussarna elelr bussar över huvudtaget? och tax file numbern, ska man verkligen skriva att man är australiensk medborgare eller är det bara om man vill ha 13% skatt? :)

2012-05-02 @ 20:30:46 Website: http://cupidjazmine.blogspot.com
Maria

Tusen tack för underbara tips! Uppskattas rejält nu när vi ska ta oss till Australien som backpackers

2012-07-28 @ 09:14:01
Kajsa

Det här måste nog varit det bästa tipsen jag läst, kortfattat och allting fanns här. Uppskattade detta otroligt mycket då jag kommer åka om ca 1 månad och har fortfarande inte allt klart för mig.
Tack för ett fantastiskt inlägg med massa inspiration!

Svar: Tusen tack! Är bara glad att jag kan hjälpa till :D
Emelie

2012-08-23 @ 14:06:11 Website: http://kaisamimmi.blogg.se
Pontus E

Angående försäkring; täcker hemförsäkringen första 60 dagarna när man kommer dit, och kan man sedan införskaffa sig en inte alltför dyr försäkring på plats när dessa 60 dagar passerat?

Svar: Hej! Hemförsäkringen täcker de första 45 dagarna tror jag det är (kanske olika beroende på företag). Men du måste skaffa en tilläggs försäkring INNAN du reser. Jag skulle försöka skaffa en när jag var i Norge men det var helt omöjligt eftersom jag redan var där. Dina 45 dagar gäller fortfarande, och tilläggs försäkringen börjar verka efter de 45 dagarna. Jag tror det är billigast och enklast att teckna en förlängning på den hemförsäkringen man redan har. Finns lite mer info här annars: http://www.reseledaren.nu/forsakring.asp
Emelie

2012-10-09 @ 22:26:24
Pontus

Jag åker förhoppningsvis till Australien i början av november, och jag ska fira jul i Ballarat, Melbourne, med bekanta. Detta medför att jag vill hålla mig nära Melbourne när jag arbetar. Jag hittade en samling byar/orter norr om Melbourne (Cobram). Har du någon erfarenhet om just det här området? Eller kan du rekommendera något annat närliggande område att arbeta i.

Svar: Hej! Jag vet faktiskt inte så mycket om områdena där nere. Men jag vet att det finns en hel del farmar och mycket vingårdar runt omkring Melbourne. Kolla in på den här sidan gumtree.com.au så hittar du säkert något!
Emelie

2012-10-12 @ 23:27:50
Larsa

Tjena! Är själv väldigt väldigt sugen på att backpacka på obestämd tid men har inte riktigt skrapat ihop någon startbudget ännu. Men åka ska jag, Kakadu är ett drömmål! Jag kommer att släpa med mig nån polare, tror det blir roligare då. Hur som helst, mycket bra sida med intressant läsning! Tack för det:)

Svar: Jaa det är klart du ska åka! Tack ska du ha, lycka till med planerna :)
Emelie

2012-11-07 @ 05:30:07
Sara

Hej! Tusen tack för alla dessa ovärderliga tips. Jag och en kompis planerar att åka i slutet av januari och vara borta i ca 3 månader. Vi vill jobba på farm några veckor i början, för att få ihop lite mer pengar. Vi har väl framför allt planerat att spendera tiden på östkusten, men vi har lite tankar om klimatet... Vi vill gärna ha det varmt under hela resan och undrar vilket "håll" som är bäst att ta. Är det klokast att kanske börja i Melbourne och jobba i det området och därefter fortsätta uppåt...? Mycket tacksam för svar!! :)

Svar: Hej! Tack ska du ha! Ja det bästa är nog att börja i Melbourne, helt klart! Det finns många fruktfarmar där omkring, har jag för mig. Det är regnperiod i Cairns vid den tiden också, och alldeles för varmt så ni gör nog helt rätt i att jobba först i Melbourne. :)
Emelie

2012-11-18 @ 21:49:55
Clara Markus

Hej! Otroligt bra skrivet måste jag säga, tack för fina tips!

Jag och en vän tänkte åka till Australien i Augusti i år. Jag tänkte fråga dig hur du tycker att OZ experience var jämfört med Stray? Om jag förstod det rätt åkte du med dem i NZ. Jag var där för två år sedan och åkte med Stray där och blev väldigt nöjd.

Jag har varit i Australien också, men då åkte vi med greyhound och bara emellan Sydney-Canberra-Melbourne. Tänkte göra en större och längre resa nu!

Tack igen för ett fint inlägg! :)

Svar: Hej! Tack :) Stray och OZ påminde väldigt mkt om varandra, jag gillade båda väldigt mycket. De är inte som Greyhound, utan det blir mer personligt och man blir ett gäng som håller ihop. Men jag vet inte de finns kvar längre, tyckte jag hörde att Greyhound köpt upp dem nu.. Kul att du ska ut och resa igen! Hoppas du får det underbart! :D
Emelie

2013-01-05 @ 22:14:13
Sandra

Hej! Superbra blogg och tack för all information :) Jag och min sambo planerar resa i höst-vinter. Jag undrar lite om hur ni förflyttade er i Australien? Bokade ni inrikesflygen i förväg eller samtidigt när ni bestämde att ni skulle vidare?
Och så en liten fundering till..Är det mycket kackerlackor,spindlar och annat småkryp i sängarna m.m när man ska sova på hostel?
Mvh Sandra

Svar: Hej!
Vi bokade allt eftersom, det enda vi visste när vi åkte var att vi skulle landa i Sydney ungefär, sedan löste sig allt på plats! För oss funkade det väldigt bra eftersom vi inte var så duktiga på att planera, men det är säkert billigare om man gör upp en plan från scratch. Det kan finnas bedbugs, och de är inte så trevliga. Men de är inte farliga, kliar bara som satan, värre än myggbett hundra gånger. Kackerlackor kan man se ibland, men aldrig i sängarna. Trampa inte på dem, då förökar de sig. Spola ned dem i toan istället!
Emelie

2013-01-28 @ 15:41:28
Melinda

Hej!
Jag undrar hur ni fick jobb på er farm? Jag och min kompis vill jobba på en farm men vi vet inte vart vi ska maila/ringa. Kan du ge lite tips? :)

Svar: Hej! Förlåt för sent svar? Har ni hittat jobb än? Gå in på gumtree.com.au och http://jobsearch.gov.au/harvesttrail/ och kolla där. Vi åkte dock till ett ställe där vi ville jobba och gav oss inte förrän vi fick jobb. Man kan bo på workinghostel som skriver upp sig på en lista så får man jobb så småningom när man är högst upp på listan. Vi fick faktiskt jobb av att träffa en farmare ute på puben i byn av en slump, och han gav oss jobb några dagar senare. Så ut och visa er, prata med alla, ge inte upp! :) Lycka till!
Emelie

2013-04-18 @ 03:47:56
Matilda

riktigt roligt att läsa! jag planerar att åka till australien nästa år och backpacka, så dina tips hjälper verkligen en lång bit på vägen! :)

2013-07-10 @ 22:40:47 Website: http://alwaysinthistwilight.blogg.se/
Madelene

Hej!
Hur gör man för att få internet? Finns det inga caféer med wifi? Typ som Espresso house i Sverige. Där man kan köpa lunch/en fika och kan koppla upp sig gratis? :)

Jag åker till Oz om 2 månader. Är så ajukt taggad! :)

Svar: Jo det finns ju såklart! Mcdonals har alltid gratis Wifi och där kan man ju smyga sig in utan att köpa något om man inte vill det :)
Ha så himla kul!
Emelie

2013-08-05 @ 02:19:52
Sara Ekman

Yay, hittade väskan! ^^ Är grymt sugen på att åka runt i Australien efter att ha sett alla dina bilder! :) Ska i alla fall åka till Sydney nästa höst, alltid en början :D

Svar: Ja men gör det! Det är underbart där :) Lycka till i tävlingen!
Emelie

2013-09-07 @ 09:22:58 Website: http://aamaziing.se/
Elinor

Grym blogg! Tusen tack för alla tips! :)

Svar: Tusen tack! :D
Emelie

2013-09-23 @ 19:37:23 Website: http://ellebelle.bubbleroom.se
Anonym

Hej !
Jag reser själv och Jag undrar vart man kan träffa folk och hitta kompisar ?

Svar: Var är du någonstans? Testa olika Facebookgrupper, typ svenskar i Sydney.
Emelie

2013-10-14 @ 07:25:19
Ebba

Hej!
Jag och en kompis ska till Australien i januari och landar i Sydney. Ska man ta Melbourne innan eller efter östkusten?
/Ebba

Svar: Det beror ju på vad som passar er, men se till att vara där när det är varmt :) För det kan bli riktigt kallt där!
Emelie

2013-11-17 @ 13:49:25
Lisa

Hej, Grym bra inlägg!
Vet du vad som gäller om man vill jobba hos en arbetsgivare längre än 6 månader? Har nämligen hört att man bara får jobba ett halvår per arbetsgivare på ett Working Holiday Visa som jag planerar att åka på :)

2013-11-26 @ 01:36:15
Anna

vad kostar det ungefär att bo på hostel per natt? Tack för ett superbra inlägg!

2013-12-16 @ 00:25:02
Jennifer

Sjukt bra skrivet!! Hjälper en otroligt mycket att planera hur man ska ta sig runt och vad man ska se :)

Svar: Tack!! :D
Emelie

2014-02-23 @ 11:16:52
Natalie

Dethär var by far de bästa tipsen jag hittat på nätet om backpacking! Önskar jag hittat de här tipsen redan i fjol innan jag reste till Nya Zeeland (mycket av det praktiska stämmer ju för båda):D men i höst bär det alltså av till Australien, så tack för alla bra tips!

Svar: Åh tusen tack!!! Kul att få hjälpa till! Ha en grym resa!
Emelie

2014-05-03 @ 11:10:45
Bella Weider

Hej! Jag reser till Aus med min vän i slutet av september och vi ska snart boka flyg till Cairns. Jag undrar vad du flög med för flygbolag och om det är att rekommendera ?

Sjukt bra inlägg förövrigt!!

2014-08-02 @ 13:29:14 Website: http://bbellahh.blogg.se
karin

wow vilken bra guide alltså, precis sån som jag och mina vänner behöver nu när vi håller på att planera vår resa till troligtvis Australien!

Svar: Åh va kul, hoppas ni får en grym resa!
Emelie

2014-12-09 @ 20:37:50 Website: http://karinsandlunds.blogg.se
Malva

Fantastiskt bra guide för en fundersam äventyrare! Tack så hemskt mycket. Hjälpte mig otroligt mycket!

2014-12-31 @ 22:27:28
Victoria

Hej :)
Jag undrar hur mycket man ungefär får i lön på en farm? Har hört att det kan vara ganska dåligt betalt. Hur mycket fick du när du planterade med maskin?
Hur ofta jobbar man och hur många timmar per dag?
Tack för en suverän guide!

Svar: Nej vi tjänade bra, har för mig att det var runt 20 dollar i timmen. Vi jobbade 5-6 dagar i veckan, 8 timmar om dagen. Tidiga morgnar och slitsamt för kroppen men man blir vältränad och brun på kuppen! Det finns de som erbjuder lön per bucket om man plockar frukt, försök passa er för det, för då måste ni plocka en jäkla massa buckets för att det ska löna sig. Bättre med timlön!
Emelie

2015-02-21 @ 20:10:15
Tilda

Jättebra tips verkligen!

2015-05-29 @ 10:00:04
Lina

Hej! Sjukt bra blogg!!

Du skrev om kylväska, hade ni med det oxå i något miniformat eller hur funkade det, var köpte ni det isf? Hur funkade det med frysta kylklabbar?

Du skrev att ni hade en budget på 70000-80000kr med er, ingick flyg i det eller inte? :)

Sen en sista fråga, borde man göra RSAkursen som du skrev om färdigt hemma på nätet för säkerhetsskull? Vad rekommenderar du? :)

Taack för verkligen grymma tips du har på denna blogg!!

2015-07-21 @ 12:48:14
Elin

Hej! Sjukt bra tips du har! Ska själv snart åka på en tripp till Oceanien och Asien med en kompis så det här är mycket uppskattad vägledning, så tack för din fina blogg och för bra tips!

Svar: Åh tack så hemskt mycket! Ha en otroligt fin resa :D
Emelie

2015-08-09 @ 11:50:40
Felix

Tack för många bra tips, det var väldigt välskrivet och kul att läsa igenom! Jag ska åka ner nu under hösten nån gång :)

Svar: Tack så mycket! Kul att du hittade den, och att den fortfarande är aktuell, den har ju några år på nacken nu! Ha en underbar resa!
Emelie

2015-08-18 @ 11:56:05
Elina

Åh vilken underbar guide! Har backpackat innan så känner ändå att jag har lite koll på läget, men detta inlägget kompletterar verkligen de kunskaper jag inte redan har. Alla som åker till Australien för första gången för att resa eller jobba borde verkligen läsa detta inlägg! :)

2015-08-24 @ 17:31:32 Website: http://nouw.com/elinaolsson
Emelie

Tack för en jättebra guide! Har letat efter en guide hur länge som helst och den här var verkligen superbra!!!

2015-08-25 @ 14:45:03
Christofer

Hola!
Vilken as cool blogg du har! Tur jag hittade den här för denna är ju som Bibeln för backpackers! Mycket inspirerande, bra tips och bra skrivet. Detta kommer jag ha nytta av i mina resedagar :)
Tack så mycket! :)

Svar: Men åhh tack!! Kul att höra att du hittar inspo! Ha en awesome resa :D
Emelie

2016-01-25 @ 04:24:57
Anja

Hej! vad hade du för visa när du var borta?

2017-04-28 @ 13:23:19
Send a letter:


Name:
Remember me?

Mail: (will not be published)


Website:


Comment:

Trackback
I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin
Are you interested in my photos? Please visit www.shutterstock.com for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black Edition
Emelie Persson
Stockholm, Sweden

In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...