South vs Central2015-02-22 17:40:00
Sammanfattning av resan i Latinamerika2015-02-22 16:04:00
Nu har jag sammanställt vår ekonomi under resan. Jag hade så sjukt dålig koll på hur mycket vi gjorde av med under vår backpackingresa i Australien för några år sedan, så jag ville ha bättre koll denna gång.
Vill du ha hjälp med din resa eller vill du volontärjobba med människor eller djur så kan jag rekommendera GoExplore. De har program i Argentina, Costa Rica och två program i Ecuador, ett där du hjälper till att forska om knölvalar och ett där du får möjligheten att uppleva det djurrika Galapagos. (Adlinks)
Vi bodde oftast så billigt som möjligt, i de största dorm som hostelena hade. Vi gjorde alla aktiviteter som vi ville - åkte på turer, dök, surfade, cyklade downhill, åkte sandboarding, snorklade och så vidare. Vi åt väldigt mycket ute. Eftersom man åker till nya ställen så ofta under så kort tid så ville vi gärna gå ut och äta för att uppleva platserna. Vi ville helst inte spendera tid på hostelet när vi kunde gå ut och testa på olika kulturers mat. Hade vi lagat mer egen mat hade vi såklart kunnat hålla vår budget lägre. Vi festade i snitt två gånger i veckan och vi shoppade en del men inte jätte mycket. Bolivia och Guatemala var de absolut billigaste länderna, det var riktigt, riktigt billigt. Annars upplevede vi det inte jättebilligt, även om de flesta priser oftast går att halvera med svenska priser. I början av resan var vi duktiga på att hålla i våra pengar. Vi jämförde noga olika turer och tog alltid lokalbussen istället för taxi. I slutet på resan blev vi lite latare och det blev mycket mer taxi åkande. Men det var mycket lättare att ta sig runt i Sydamerika än i Centralamerika, även om vi ville ta buss så var det många gånger vi var tvugna att ta taxi.
Adlink
Total kostnad
för resa tur/retur Stockholm - Bolivia - Mexico på 3,5 månad med en mellanlåg budget:
65 000 kr
Kostnader innan resan 14 800 kr:
Vaccin: Gula febern, hepatit B, kolera/ETEC, tyfoid: 15% studentrabatt: 1358 kr. (Hepatit A behövs såklart, men det hade jag redan) Hebatit B spruta nummer två: 280 kr
Flyg: från Stockholm till Santa Cruz i Bolivia: 6 372 kr med Condor, Skyscanner. Retur från Cancún, Mexico: 3 600 kr med Momondos mobilapp. Billigast flyg till och från Syd - och Centralamerika från Sverige brukar vara till Rio de Janeiro eller Cancún. Ju högre upp i bergen flygplatserna ligger desto dyrare är biljetterna, av någon anledning. Så det var mycket dyrare att flyga till La Paz än Santa Cruz till exempel. Vi märkte att det gick att hitta billigare priser via mobilapparna. Som om de billiga biljetterna försvann på hemsidorna om man var inne och tittade runt, men de fanns kvar på apparna.
Apoteket: Malariatabletter 100 kr för recept och cirka 600 kr för tabletter för en vecka. Skaffa även höjdsjuketabletter, man vill inte få höjdsjuka! Vätsketabletter är också att rekommendera, speciellt när man befinner sig på höga höjder eller blir magsjuk.
Guidebok: Lonely Planet South America: 330 kr
Försäkring: Länsförsäkringar med skydd för egendom upp till 70 000 kr, 2172 kr.
Adlink
Kostnader under resan 50 000 kr:
Under resans gång från oktober till januari gjorde vi av med cirka 50 000 kr på 110 dagar (3,5 månad). I den siffran ingår allt som pengar gick till under resan: alla slags aktiviteter från att hyra snorkel till att ta privatlektioner för kitesurfing, fest, boende, mat, bussresor shopping. I genomsnitt gjorde vi alltså av med lite mindre än 500 kr om dagen - runt 14 000 kr i månaden. Innan vi reste hade vi läst att man kunde leva på 10 000 kr i månden, men vi märkte snabbt att vår budget fick ligga på runt 12 000 kr i månden. I Sydamerika var det billigt, där kunde man hålla sin budget på under 12 000 kr, men ju längre norr vi kom desto dyrare blev det (förutom Guatemala). Bussresorna blev riktigt dyra i Centralamerika och även att bo på hostel. Dessutom blev det högsäsong under tiden vi var i Centralamerika och då höjdes priserna på boenden och aktiviteter.
Packlista
- Pass och Gula febern: Vi behövde aldrig visa vår Gula febern, men det var andra som var tvugna att göra det. Ha det alltid med i passet. Se till så att passet gäller 6 månader efter att du rest in i det sista landet. För mig var det precis på håret, jag hade inte kunnat resa längre utan ett nytt pass.
- Visum: Man får vistas i ett land i 3 månader utan att söka om visum. Nicaragua, Honduras, El Salvador och Guatemala har något slags sammarbete där man endast får en stämpel för alla de länderna. Då får man bara vistas 3 månader sammanlagt där, detta bör läsas på mer om ifall man vill veta mer, jag har inte så bra koll faktiskt. Vi läste om att man måste ha en utresa ur varje land för att få komma in, men det var aldrig någon som bad om det. Förutom i Panama, men där kan man skriva ut en reservation på en biljett som man inte har betalat för.
- Hänglås: Det finns skåp på nästan alla hostel, men du måste ha ditt eget lås. Ibland kan du låsa in hela väskan, ibland bara värdesaker.
- Plånbok: Skippa sådana där säkra magväskor, ha en smidig plånbok istället. Vi hade en liten typ korthållare med dragkedja som bara har plats för något bankomatkort och kontanter. På den hade vi en liten karbinhake, och på så sätt satt plånboken alltid fast i oss. Man kan sätta fast den i BHn, i hällarna på byxorna eller till och med i trosorna. Ingen kommer att ta den och det känns mycket mindre bökigt och mindre "hemligt" när man ska ta fram sina pengar.
- Bankomatkort: Icabanken tar ingen avgift när man tar ut pengar ur bankomater. Mycket bra!
- Förlängsningssladd: Används varje dag! Uttagen på hostel har en tendens att alltid vara upptagna, men har du hittat ett ledigt så har du vipps tre tack vare sladden, och dessutom gör den så att du kan ha telefonen vid sängen om uttaget sitter långt bort.
- Kamera: Skaffa dig en GoPro, du kommer inte ångra dig! Du slipper fråga andra om att ta kort på dig själv plus att dina selfies blir så mycket coolare. Dessutom kan du ha den i vatten till exempel om du dyker. Dock är den ingen bra landskapskamera/kvällskamera, så en kompletteringskamera kan vara bra att ha. (OBS! Se till att tvätta den vita listen på huset ofta. Samlas det sand där kommer huset att läcka) En kompakt systemkamera skulle jag rekommendera, liten och smidig men tar grymma bilder i klass med riktiga systemkameror.
- "Dykarväska": En vattentät lite väska är perfekt att ha till kameran och telefonen när det regnar men man ändå vill ha med sig sina grejer.
- Laptop: Det finns wifi på de flesta hostel, så vill man slippa spendera tid och pengar på internetcafeér är det ett bra alternativ. Dessutom är det guld att man kan förvara sina bilder och tömma sitt minneskort ofta och det är smidigt att lägga upp sina bilder på nätet (ha även en extern hårdisk för förvaring!)
- Myggnät: Det ingår oftast inte, så blir man väldigt myggäten kan det vara skönt. Jag körde utan och klarade mig bra, men syrran använde ett.
- Solkräm: Det finns väldigt många konstiga solkrämer där borta, jag ångrar att vi inte hade det med oss. Det tog lång tid innan vi tillslut lyckades hitta någon vi gillade. Desstuom var det svårt att hitta något som var under spf 50.
- Sidenbadlakan: Tar ingen plats och torkar snabbt!
- Vattenflaska med reningsfilter: Det är väldigt få ställen där man kan dricka kranvattnet, så en flaska med ett reningsystem är super så slipper du köpa vattenflaskor hela tiden.
- Lonely Planet: Du överlever inte utan denna rese-bibel. Vi köpte en för Sydamerika och bytte sedan ut den på ett hostel till en för Centralamerika.
- Spanskt lexikon och Duolingo Appen: Tips: gå någon form av spanska kurs innan du åker om du aldrig någonsin läst spanska. Kan du inte spanska (främst i Sydamerika, Central var bättre på engelska) så får du ta dig fram på teckenspråk. Kör Duolingo på telefonen varje dag så kommer du bli lite bättre under tiden. Det är faktiskt ett ganska kul sätt att lära sig på.
- Reselakan: Behövs aldrig.
- Regnjacka: Nja, vi klarade oss utan. Det räcker med en poncho.
- Spetstrosor: De går sönder efter en tvätt i deras mördar-tvättmaskiner och konstiga tvättmedel. Trosorna kommer ramla av dig i småbitar.
Kläder
Latinamerika. Exotiskt och varmt tänker man. Nej, nej, nej. Det är väldigt kuperat i dessa länder vilket betyder att många av städerna befinner sig på extrema höjder, 3000-4000 möh. Där är det KALLT!!! Oavsett årstid. Dessutom gillar de att överösa med AC på bussarna så lokalbefolkningen sitter i stora dunjackor och mössor även om det är 30 grader ute. Glöm inte att ta med varma kläder säger jag bara! Ta inte med dyra kläder som du räknar med att ha när du kommer hem. Kläder går sönder under avnändning eller under tvätt. Det blir stora hål i dem och vita kläder blir grovt missfärgade. De blir dessutom slappa och stora för all fukt.
- Dunjacka: En liten tunn räcker som går att rulla ihop så att den inte tar någon plats.
- Mössa, vantar, halsduk: Väääligt skönt om du befinner dig på ett blåsigt berg uppe på 5000 möh.
- Byxor: Jag hade ett par jeanslegging som tar minimal plats, ett par svarta leggings och ett par typ harembyxor. Jeansen användes ofta, under dagtid samt på fest när vi var på kalla platser. Kanske skulle man ha haft två par. Harembyxorna är super att resa med, och leggingsen är sköna att ha som underställ. Och shorts såklart, jag hade flera stycken.
- Toppar: Försök hitta ett snyggt linne i Sydamerika. Det går inte. Linnen existerar inte ens där. Ha med dig ett gäng och räkna inte med någon shopping.
- Strumpor och ett par sockor: Ibland sov jag i mina sockor. Under varenda bussresa hade jag strumpr, och de hade en tendens att försvinna.
- Bikini och trosor: Det är svårt att hitta bra trosor, så se till att ha med dig tillräckligt. Eller gillar man stringtrosor finns ett stort utbud. Bikinis var det svårt att hitta. Antingen var de riktigt fula och satt dåligt, eller så var de skitsnygga men überdyra.
- Skor: Flipflop och träningsskor är ett måste. Dessutom hade jag ett par converse eftersom man kanske inte vill gå ut i vare sig flip flop med strumpor i eller träningsskor uppe på höjderna. Jag hade även ett par Toms som användes väl.
- Tröjor: En tjocktröja kommer du leva i. Du kommer aldrig vilja se den när du kommer hem. En finare tröja som du kan ha när du går ut.
Efter den här packlistan låter det väl som att du ska åka till kylan. Ja, men det är faktiskt så. Men det är också stört varmt! Allt beror på höjden. Ena dagen kommer du klaga på värmen och sen helt plötsligt när du kliver av bussen kommer du frysa ihjäl utan att du hade någon som helst aning.
Jag hoppas att detta gjorde er lite klokare! Ha en toppen resa!
Kurs i studiofoto2015-02-15 22:41:00
Jag jobbar i en fotostudio. Men jag har aldrig fotat in en studio. Jag har inte haft någon aning om hur någonting fungerar i en studio. Jag bara tar hand om bilderna som My fotar och bildbehandlar dem. Men jag tyckte att det var dags att lära sig för en gångs skull, så i lördags gick jag på kurs.
Det var väldigt givande, inte så svårt men ändå svårt. Jag har inte ritkigt tränat upp ögat på att se hur jag vill att ljuset ska ligga när jag själv kan flytta runt på ljuset, så det var svårt att komma på vad jag egentligen ville få fram med bilderna. Men här är några av resultaten:
Happy Valentines Day!
Choklad kan vara syndigt och passar därför bra till en svart bakgrund.
Vi fotar ju kläder, så jag ville förstå hur man bäst ljussätter för det. Första bilden är en mer karaktäristisk bild, mer skuggor och mer djup, vilket man även ser i ansiktet. Den visar lite mer attitud. Ljussatt framifrån och på sidan. Men bild nummer två passar bättre för den typen av foto vi sysslar med, för att sälja plagg och visa hur de ser ut så bra som möjligt. Bilden blir lite plattare men mer neutral. Den är ljussatt endast framifrån och med två blixtar bakom som slår på bakgrunden så att den ska bli så vit som möjligt så att det är lättare att frilägga sedan. Båda har jag frilaggt i Photoshop, dockan står egentligen på ett bord.
Första bilden jag tog på hela plåtningen. Väldigt tråkig och jag hade ingen aning om vad jag gjorde. Den är fotad lite uppifrån vilket inte blir så snyggt i det här fallet. Det är fula blixtreflexer i flaskan och den ser väldigt platt ut. Den är frilaggd i Photoshop men det behövdes en del jobb för att få det ok. Den andra bilden är plåtad så som bilden nedan visar. På en glasskiva för att få reflektionen och med två svarta avskärmare för att få en kraftigare skugga på flaskans sidor så att den sticker ut och visar att formen är rundad. Den är ljussat med två lampor på bakgrunen också för att förenkla friläggningen, och det ljuset studsar igenom vattnet så att det ser mer aptitligt ut än på den första bilden.
Febraury2015-02-08 21:43:22
Tillbaka till vardagen och jobb. Och ansökningar till skolor. Hoppas verkligen att jag kommer in i år. Bäst att plugga lite innan det också. Och komma fram till vad jag ska skicka för antagningsprover. Inte så lätt...
Help me get published in National Geographic Magazine!2015-02-04 20:31:40
The editors at National Geographic have chosen my photo as one of their favorites. I now have the chance to get published in their magazine. The photo editors considers the photos with the most votes for the publication, so please, help me out here! It would be sooo cool to see my own picture in the National Geographic Magazine!
Voting ends at midnight EST.
Click on this link to go to the voting page (my photo is the last on the list)
Thank you!!!