Emelies Travels -

Guiden för dig som vill jobba i alperna, fjällen eller i Kanada!
2017-02-02  08:28:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Photography  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Visst har man fått längtan till en riktig vinter med en massa skidåkning? Tänk att få spendera hela vintern på en skidort och åka varje dag! 

  

Hur gör du då för att lyckas hitta ett jobb i fjällen, alperna eller Kanada? 

 

Min första säsong gjorde jag i Storlien, efter att ha gått en reseledarutbildning i Bad Gastein med STS Alpresor. Efter kursen insåg jag att jag inte passade som reseledare, jag gillar inte att stå i centrum och prata inför en massa folk. Men hade det inte varit för det, så hade ju det varit drömjobbet. Visa turisterna dina favorit-backar på berget och bo mitt i byn i Alperna. Som reseledare får man även ta hand allt från transfer mellan skidort och flygplats, fixa utflykter, barrundor, hjälpa till vid problem med mera. Man kan också vara bussguide och följa med en buss från Sverige till alperna. 

 

Eftersom jag inte ville jobba i alperna som reseledare efter kursen, så var jag väldigt sent ute med att söka andra jobb. Jag kom hem från alperna veckan innan julafton och sökte en massa jobb genom arbetsförmedlingen. Jag hade tur, jag fick jobb som liftvakt i Storlien utanför Åre. En liten håla kan många tycka, men jag hade en grymt kul säsong där och det var den som kickade igång mig att fortsätta resa. 

 

  
Sök i god tid!

 

Det är inte att rekommendera att söka jobb veckan innan julafton. Men det är ju uppenbarligen inte omöjligt! Självklart är det bra att vara ute i god tid, så man är före sina konkurrenter.

 

Sök hela säsongen

 

Jag vill ändå inte avråda er från att söka sent om ni hade oturen att inte hitta något jobb. När jag jobbade alperna i Alpe d'Huez i Frankrike så fick jag jobb genom Langley. Jag var på en intervju i Göteborg och sedan var jag på plats i alperna som servitris. Vi var ett gäng skandinaver som samlades och började starta igång ett helt hotell. En del kände ganska direkt att de hade hemlängtan, så de åkte hem och då fanns det ju platser över som snabbt behövde fyllas! Jag tror vi tog in 4-5 nya efter nyår, dels för att några åkte hem - både av hemlängtan men också pga skador från backen - och dels för att vi behövde förstärkning. Så sök hela säsongen, folk skadar sig kors och tvärs så det behövs ofta ersättare. 

 

Jobba i alperna
Du kan jobba i alperna som reseledare. Här är från min reseledarutbilning med STS Alpresor i Bad Gastein 

 

1923579_9207256100_7651_n

 

Jobba som reseledare eller på hotell i alperna?

 

Jag kände mig väldigt nöjd över att ha hittat Langley. De flesta jobben i alperna handlade om att vara reseledare, eller guide, trodde jag. Men det finns många skidrese-byråer som har egna hotell som behöver personal. På Langley har de alla tjänster som finns på hotell;

  • servitris
  • bartender
  • kock
  • barnklubbs-ledare
  • diskare
  • receptionist
  • vaktmästare
  • skidlärare
 
How to get your dream job in the mountains

 

Jobbade man som servitris, jobbade man hårt och mycket, oftast på de timmarna du egentligen vill vara i backen. Diskare var egentligen topp-jobbet. Man kunde åka skidor varje dag, man började jobba på eftermiddagen och man behövde inte försöka vara trevlig när man var helt slutkörd efter dagen i backen (eller för bakfyllan för den delen...). Barnklubbs-ledare var också en favorit, även bartender hade bra arbetstider. 

 

I Frankrike var det i princip omöjligt att få ett jobb på berget, förutom skidlärare inom t.ex. Langley. Det var vad som sades i alla fall, och all personal på berget var oftast franska, äldre män. Det har tydligen med språket att göra, därför är det svårt att få sådana jobb. 

 

Länkar för att jobba i alperna: 
Läs mer...

 

 

 

 

 

 

 


I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin
Are you interested in my photos? Please visit mostphotos.com/emelaia for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black EditionEmelie Persson
Stockholm, Sweden

In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...