Emelies Travels -

Grottor i Waitomo och kulturkväll med Maori’s i Maketu
2011-04-14  11:17:23

Get more visitors to your blog! Permalink  New Zeeland  Trackbacks ()   
Follow on Facebook Follow on Bloglovin   

Vi drog vidare från surfparadiset Raglan nästa dag och körde mot Waitomo Caves. Ett område i Nya Zeeland som är mycket känt, och där omkring finns det runt 400 grottor och det finns fortfarande fler som inte upptäckts ännu. Jag och Jossan tog en lite lugnare tur genom klipporna, medans andra åkte Black Water Rafting (rafting inne i grottor) eller virade sig ned i linor genom vattenfall för att sedan klättra upp 20 meter ut ur grottan. Men vi kände att man inte kan göra det coolaste hela tiden, för då blir plånboken tunn ganska så fort. Så vi nöjde oss med en guidad tur av en härlig lokal bo som tog oss igenom två grottor. Den första var ganska ”vanlig”, jag har gått i grottor förut så det var inte så väldigt stor skillnad från det jag har sett innan. Det fanns en massa stalaktiter och stalagmiter och man blir ändå fundersam över hur något så märkligt som en grotta är kan vara naturligt. Efter lite uppvärmande te och kaka så tog vi oss till nästa grotta där vi skulle åka runt på en liten gummijolle på floden inne i grottan – i mörkret. Det var becksvart där inne, om det inte vore för alla lysmaskar. Sjukt häftigt var det, det fanns lysmaskar överallt i hela taket och de lyste så klart och starkt. Det var som att åka runt med vintergatan tätt över huvudet på en och man kunde hitta på sina egna stjärntecken i taket. Tydligen så är dessa lysmaskar något unikt för Nya Zeeland, de kan finnas i andra länder men de är aldrig så stora som här i Nya Zeeland. De lyser för att locka till sig flugor som de kan äta, det räcker med en fluga varannan månad för att de ska bli mätta, och flugan flyger mot lysmasken och fastnar i dens klibbiga trådar som hänger ner och sedan är det kört. Coolt djur faktiskt.

 

Sedan körde vi vidare till Maketu, hemstaden för många urinvånare. I Australien finns det aboriginer, men här finns det Maori people. De är ljusbruna i hyn och oftast väldigt söta, och de pratar ett vackert språk som man inte förstår ett jota av. Många av Nya Zeelands städer och byar har Maori namn. På vägen dit berättade vår busschaufför, Chase, om Nya Zeelands bakgrund och historia, mycket intressant! Det gjorde oss väl förberedda för mötet när vi väl kom fram till gården. Där kom Unkle Boy och välkomnade oss med ett varmt leende. Kia ora! Det betyder välkomna på deras språk, och när man säger det låter det precis som Ciara, vår gamla lilla Jack Russel som vi hade för några år sedan. Han visade oss runt sina ägor och berättade om hur kvällen skulle se ut, och bjöd oss på mat. Sedan var det dags för lokalborna att göra ett kulturellt uppträdande för oss. Vi sågs först som fiender för dessa Maori peoples, så hövdingen i gruppen var väldigt ilsken och gjorde en väldigt hotfull dans med en pinne som var vass som ett svärd. Men i vår lilla grupp hade vi utsett en Chief, en annan hövding och efter lite maktkamp dem emellan blev vi accepterade av folket och togs emot med en vänlig näsa mot näsa ”kram” från alla i gruppen. Sedan dansade de och sjöng för oss, killarnas dans och sång kallades för haka, och tjejernas för the art of poi. Mycket fint var det faktiskt, och otroligt kul att det fanns alla åldrar med i gruppen, den yngsta lilla killen var 9 år och den äldsta damen var mycket gammal. Sedan var det dags för oss att lära oss danserna själva. Vi målade oss som deras folkslags traditioner, killarna var målade med krusiduller i hela ansiktet, medan vi tjejer fick en liten kringla på hakan så det såg ut som om vi hade skägg, men tydligen skulle det vara vackert och kvinnligt. En del teknik och taktkänsla krävdes, men efter ett tag var vi tillräckligt duktiga för att uppträda för killarna från Straybussen och vice versa. Mycket intressant och rolig kväll! Det hela slutade med att alla sov på madrasser i en stor sal tillsammans, alla vi 30 personer från bussen.

 

Waitomo Caves

Lysmaskar

Trådarna från lysmaskarna

Vi åkte under vintergatan av lysmaskar

Maori peoples gör en galen dans

Vi fick vackra (?) målningar i ansiktet

Sötaste lilla Maori ungen!

Killarna fick lära sig dansa Haka

Och vi lärde oss dansa med bollar, the art of poi

Hela gruppen

Jobba i Australien och Kanada


Comments
Send a letter:


Name:
Remember me?

Mail: (will not be published)


Website:


Comment:

Trackback
I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin




Are you interested in my photos? Please visit www.shutterstock.com for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black Edition




Emelie Persson
Stockholm, Sweden





In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...