Emelies Travels -

Gott Nytt År!
2011-12-30  16:13:24

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Nu är det fullt ös resten av helgen så ni kommer inte höra av mig förrän i början på januari nästa år. Därför vill jag passa på att önska er ett Gott nytt år redan nu. Det kommer vara kalabalik i Hemsedal nu och imorgon kommer jag korka upp allt för många champagneflaskor på Fjellbekk, för att inte tala om vad som kommer hända i restaurangen... Ja, vi får väl se hur det här går, men folk kommer det att bli!

De senaste två dagarna i backen har varit riktigt nice! Bra väder, helt ok med snö och mina spagetti ben börjar få musklerna tillbaka. Dessutom har jag träningsverk i armarna för tallrikarna på jobbet är sjukt tunga att bära och silverbesticken väger bly, och vi springer upp och ned för trappor konstant. Men då kanske jag blir lite fit den här säsongen istället för att lägga på mig allt för många öl!


Gott Nytt År på er alla!


Hoppas ni firar ordentligt då en annan kommer jobba både nyår och bransjenyår!Romjul
2011-12-29  15:34:04

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Så var man äntligen igång på jobbet, vilket i och för sig är lite si och så nu innan jag har kommit in i det. Men det blir väl bättre för varje dag! Nu i helgen blir det mycket jobb eftersom det är nyår och massor med folk i Hemsedal. Det betyder att jag kommer jobba i restaurangen, på frukost och i baren på nattklubben.
Nu har äntligen snön kommit tillbaka som stormen Dagmar blåste iväg, så idag bjöds det på ett par sjyssta åk och en god pizza på Chrisses hotell Skarsnuten. Nu är jag seg och måste ladda upp batterierna inför kvällens jobb, för igår var lite av en snekväll. Jag fick en snöboll kastad rätt in i ögat utan att hinna blinka så jag trodde resten av natten att jag skulle bli blind för resten av mitt liv. Men imorse vaknade jag med synen i behåll och endast ett stort svullet ögonlock och ett rödsprängt öga. Snöbollskastning ska jag ta det lilla lugna med i fortsättningen.
Nu har vår siste roomie ankommit vårt hus, norrmannen Lars

1. juledag
2011-12-26  14:38:31

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Julaftons kvällen spenderades på Agstams här i Hemsedal och det blev en kul kväll! Juldagen, eller 1. juledag som de kallar det här i Norge var det dags för mitt första arbetspass på Fjellbekk Nattklubb. Jag har jobbat i bar förut men det var ganska länge sedan och jag kände mig minst sagt ringrostig. När det visade sig att nattklubben var ascool och värsta stor blev ju inte nerverna lugnare. Men så fort bardisken var full med gäster hann man inte tänka så mycket, det var bara att köra på och det tog inte lång tid tills jag insåg att jag hade kommit in i det. Drinkar hit och dit och shots i massor, det blev bra fest! Jag jobbade tillsammans med Simon, en dansk kille och han var inte heller 100 % bartender och det var även hans första kväll på Fjellbekk, men jag tyckte vi löste det där förvånansvärt bra! Det var riktigt kul, så jag kommer antaglien få jobba där en del i vinter hoppas jag! Förresten kommer jag bli grym på danska eftersom många som jobbar på hotellet är danskar. Det gillar vi, danska är ett härligt språk! Chrisse stod i garderoben och hon tyckte det var ett ganska chill jobb i kontrast till hennes ansvarsfulla position i receptionen på Skarsnuten. Det här blir en bra säsong!


Vi klarade oss förresten ifrån Dagmar, stormen som drog över landet och röjde till det ordentligt på många ställen. Det blåste rejält och det blåser fortfarande väldigt kraftigt och snön har typ regnat bort. Utanför mitt fönster ligger ett avbrutet träd på marken och något fönster har gått sönder på Chrisses jobb. Jag trodde stormen var över men den verkar tillta nu så vi hoppas den inte ställer till med en massa besvär! Den kan ta hit lite snö istället.


Här bak stod jag och Simon och lekte bartenders
Dansgolvet
Vindruvor med kex och brieost är det bästa!

GOD JUL
2011-12-24  22:59:21

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Önskar systrarna i Hemsedal

Julafton
2011-12-24  17:57:55

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Då var det dags för julafton även i år! För mig är julafton en högtid som firas tillsammans med familj och släkt, men nu har jag endast min syster vid min sida i stugan här i Hemsedal. Vi firade ju trots allt mini julafton hemma innan vi åkte så klapparna och sillen är redan avklarade för i år. Därför är inte dagen idag väldigt speciell för oss, mer än att vi myser till det lite extra och laddar för party! Kvällen bjuder på quesedillas till varmrätt a la mig (det återstår att se hur det går, knäckbaket gick ju inte som önskat då köket slutade fullt i knäckflarn på väggar och tak). Sedan blir det vindruvor med kex och brieost till vårt fina (?) rödvin direkt importerat från Tyskland. På tv:n rullar the Voice kanalen med partymusik istället för Kalle Anka. God Jul på er!
Julpromenad med utsikt över backarna
Kvällens "julbord"

En vit jul...
2011-12-23  16:33:06

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
...men ingen riktig jul. Hur kommer årets julafton se ut egentligen? Vi får väl sitta här i stugan och hoppas på att någon kommer gå ut imorgon kväll, eller att något överhuvud taget är öppet. Annars blir det riktigt trist. Vi var ute en sväng på Bar(t) i onsdags, då var det i alla fall lite folk ute! Jag har fått mitt schema nu i alla fall, så jag kommer jobba en del och det känns skönt att få komma igång nu! Det finns helt enkelt inte så mycket att berätta eftersom det händer ungefär ingenting just nu, men hoppas ni är taggade inför julafton imorgon i alla fall!
Julstämning men tomt på folk
Chrisse jobbar och står i, här har hon fått sin arbets outfit

Vi vill ha vintersol i backen!
2011-12-21  18:59:33

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Huset är fortfarande tomt och ensamt... Men jag och syrran har storstädat och fixat det lite mysigt och hemtrevligt (så gott det gick). Annars har vi varit ute i backen och åkt och idag var vi ute och gick en timmes promenad i kylan. Vi har märkt en lite negativ sak här, dock. Var är solen? Himlen är klarblå utan ett moln i sikte men solen kan vi inte skymta. Man kan se några upplysta berg på andra sidan, men vi vill ha solen HÄR! Vi vill sitta i backen med en bayleys och choklad, vi vill få googlebränna och vi vill känna solens värme även om den är långt bort! Tydligen får vi vänta till våren då Hemsedal blir soligt...
Kan hotellet öppna nu så jag får jobba lite!
Syster
Varför är solen på andra sidan?
Och varför är det skugga i backen och i byn?
Men vi är glada ändå!
Misslyckad självutlösarbild...
...mer lyckad självutlösarbild!

Våfflor i backen
2011-12-19  19:16:18

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Igår hängde jag på syrrans jobb till Bar(t) där vi drack lite skumpa och minglade runt. Så idag har varit ganska segt, vi tog oss i alla fall till backen för en våffla uppe i backstugan lockade. Det blev dock inte så mycket åkning... Det blev ingen afterski eftersom hela byn är i princip död just nu inför jul. Vi längtar tills julen är över för då drar det igång på riktigt här! Vi drog istället hem till stugan och här degar vi i soffan och gottar oss i chips och frukter. Nu väntar en film!
Sekt från Tyskland, bättre än Goon!
Mmm grädde på grädde!
Trött och hungrig tjej

Arbetspass nr 1
2011-12-18  18:19:35

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Igår jobbade jag mitt första pass i restaurangen. Jag kommer jobba med en engelsk tjej, en dansk kille och en dansk tjej i servisen, sedan är det två svenskar i baren. En salig blandning, men det gillar vi! Det kommer en norsk kock efter jul annars är kockarna svenskar. Jag och Rachel, den engelska tjejen, skulle servera i bistron till ett antal bokningar. Det gick väl bra, fast det var lite rörigt. Datasystemet stämde inte överrens med menyn och vi fick hitta på priser till dryck m.m. Det var dåligt med mat så vi fick avböja drop in gäster. Lite oorganiserat helt enkelt, men det kan väl bara bli bättre. Det blir väl lätt så på säsongsjobb där personalen är ny och inte har koll på var saker och ting finns osv. Det var på väg att börja brinna också! De har köpt in ljus med en tråd runt som dekoration, så när ljusen brinner ned börjar ju den där tråden ta eld och lågan blev så hög att den nästan satte fart på gardinen. Jävligt korkad deisgn på ljusen måste jag säga, som tur var hann vi agera innan det var för sent så ingen skada skedd! När vi slutade bjöd några gäster på ett glas vin så vi satte oss där och tjötade ett tag, så antagligen var väl gästerna nöjda med vår service trots alla förvirrade besked hit och dit.


Jag, syrran och Perre körde i backen igår, denna gång på skidor. Det var jäkligt kallt dock, - 17 grader så det blev en lång paus i skidstugan med en varm sjokolade med krem. Sedan har jag insett hur otränad jag är, mina ben håller inte uppe mig längre så pausen kanske blev ytterligare lite längre än tänkt... Jag får ta tag i träningen, det här går inte! När vi kom hem skulle jag ta tag i ölen som fortfarande låg gömd i bilen. Någon har sagt att alkohol inte fryser och inte heller öl, men jag kände mig lite orolig när det blivit så kallt. Jo visst fasen hade ölen frusit! Vad händer med ölen sen när den tinar, är den konstig då, någon som vet? Man kan ju koka bort alkohol, men den går väl inte att frysa bort? Vi hade ju gömt lite öl i bilen, dels under reservdäcket. Klumpiga jag hade svårt att få upp däcket så något vasst spetsade såklart en öl så den bara sprutade åt alla håll och kanter. Just den här ölen hade inte frusit, men så fort vätskan kom ut i luften frös den till öl-snö och öl-is så det var nästan ömöjligt att få rent bilen sen.


Idag har Chrisse kick-off så snart ska jag möta upp henne och hennes jobb ute i byn någon stans. Det tråkiga är att huset nu är tomt, alla har lämnat oss. Våra roomies har dargit hem över jul så nu har vi huset för oss själva en vecka. Men vi får säkert fullt upp ändå, imorgon blir det After Ski bland annat. Sedan jobbar inte jag förrän den 25e då jag ska stå i baren, så skidsemester HEJ!


Vi drog ut en kväll på Skogstad med Perre och där träffade vi på de svenska bartendrarna, bland annat Jakob som syns på en bild. Sedan hade vi en härlig men kall dag på berget med Perre och sista bilden är Chrisse när vi käkar lamm på mitt jobb.

Svensk - norsk ordlista
2011-12-18  16:54:32

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Norska är ett härligt och glatt språk. Jag samlade ihop lite roliga ord som faktiskt är riktiga. Vissa ord kan lätt bli missuppfattade. Det kan vara lite knepigt att beställa en bärs på krogen, eller om du tycker en liten tjej är en rolig och rar tös kan det misstolkas ganska extremt, till exempel.
Första åket!
2011-12-16  18:09:19

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Första åket idag, grymt nice! Jag och Rasmus drog ut och körde några åk, sen åkte vi upp till Skarsnuten Hotell och hälsade på syrran som jobbade. Sjysst ställe hon har hamnat på! Backarna håller såklart inte samma klass som Alpe d'Huez, men de var helt ok ändå. Det är bra med snö och det fortsätter att snöa hela dagarna. Ikväll ska jag och syrran dra ner till mitt hotell och käka en god middag, sedan kanske vi kikar runt om det är något drag i byn. Imorgon kväll kör jag mitt första arbetspass i restaurangen, hoppas det går bra!
Eftersom jag är dålig på att ta kort så lägger jag upp lite bilder från Alpe d'Hez istället, bilder härifrån kommer så småningom!
En sån här vurpa gjorde jag i offpisten idag, men här är Charlotte
Jag och Sanna
Får se om jag vågar mig på parken i år, har blivit lite feg sen jag bröt handleden. Här är från Storlien.

Lite Hemsedal info
2011-12-15  22:10:18

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Igår var vi på Nissefest på Hemsedal Café och det var spårat. Tomteluvan på och öl upp till öronen, men kul var det! Imorgon bär det av ut i backen och sen blir det kanske lite after ski på det! Jag samlade ihop lite fakta om Hemsedal ifall det är någon som är intresserad:


Hemsedal är den näst största skidorten Norge med den bästa skidåkningen. Toppen är på 1920 meter över havet och den lägsta höjden är 625 meter över havet. Hög höjd över havet och en nordlig breddgrad garanterar en lång och kall vintersäsong, som varar från början av november till början av maj. Hemsedal har två skidområden, Hemsedal Skisenter och Solheisen Skisenter och omfattar 24 liftar och 52 nedfarter. Den längsta nedfarten är på 6 km. Hemsedal är känt som folksagornas by, där historier om troll och vättar förekommer i bergen och dalarna runt omkring. Mitt jobb, Skogstad Hotell, var det första hotellet i byn år 1905.

Forden gillar inte snö
2011-12-14  21:01:49

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Idag gick vi upp i god tid för att hinna med en massa saker innan Christine skulle börja jobba. Runt 11 tiden skulle vi träffa mina chefer och snacka lite, men innan dess ville vi köra och kolla efter Christines jobb. Jag ska nämligen jobba på Skogstad Hotell som ligger i centrum, bara några 100 meter från där vi bor, och Chrisse ska jobba extra i garderoben där. Men hon ska jobba mest som receptionist på Skarsnuten Hotell och även lite som servitris. Skarsnuten ligger uppe i backen, så vi tyckte vi kunde kolla läget, utforska byn och se till så att vi visste var hotellet ligger. Men vi hade lite problem, igen, med bilen. Vi körde nästan fast ytterligare en gång och det visade sig att Christines jobb låg uppför en 3 km lång backe. Brant backe. Oj oj oj, Forden gillar inte snö. Punkt slut. Vi köpte snökedjor och stackars Chrisse var inte nervös för att jobba - hon var nervös för att inte kunna komma fram till jobbet där runt 4 tiden på eftermiddagen. Tiden rann iväg så vi bestämde oss för att träffa mina chefer och ta snökedjorna lite senare. Marte, min chef, är en supergullig, ung, norsk tjej och det känns som att jag fått ett riktigt bra jobb. Jag ska egentligen inte börja jobba förrän den 26 december, men förhoppningsvis kan jag jobba lite i helgen och så ska jag jobba i baren den 25e. Efter lite snack på hotellet var vi tvungna att skynda ner till Gol som ligger cirka en halvtimmer ned i dalen och där skulle vi reda ut skattekorten. Det gick riktigt smidigt så vi fick en massa tid till att sätta fast snökedjorna innan Chrisse skulle börja jobba. Trots att jag jobbat i Norge innan så har jag glömt lite hur det var med alla grejer så som skattekort osv. Jag brukar kika in på mina egna tips här för att komma ihåg för det var ju trots allt typ 3 år sedan jag jobbade i Oslo. När vi kom tillbaka till Hemsedal så erbjöd sig Chrisses chef henne skjuts så vi slapp oroa oss för Fordens påhitt i mördar backen. Vi skjuter fram det problemet till imorgon bitti när hon ska jobba igen...
Nu sitter jag med Göteborgsgrabbarna och dricket öl i huset medans syrran jobbar. Det blir väl lite party ikväll för att kolla till utelivet här i byn!
By the way, vill säga grattis till min farfar som fyller 96 år idag!

Framme helskinnade
2011-12-14  00:39:01

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Nu har vi anlänt Hemsedal! Det var en lång resa på runt 11 timmar men det gick trots vädret väldigt bra och ganska fort. Vägen till gränsen var hyffsat nervig. Vi hade lite för mycket alkohol med oss men det gick trots allt bra.


Efter Oslo började snön komma på riktigt. Det snöade kraftigt och vägen var hal, men det var riktigt vackert och äntligen hade vi kommit till riktig vinter. Det blev ju inte sämre när vi äntligen kom upp till Hemsedal. Snön täcker alla granar och hustak och julbelysningen lyser under snötäcket. Vi mötte upp Lars, min chef, som skulle visa oss vårt boende. Vi skulle köra upp för en riktigt brant backe med vår extremt tunga, överpackade, alkohol lastade Ford vilket inte gick överhuvud taget. Vi körde fast och Lars fick ett bra första intryck av stockholmarna med alldeles för mycket packning... Han hjälpte oss loss men när vi skulle köra fram till uppfarten framför boendet gick det inge vidare bra heller, så Lars fick ta över körningen och klarade efter 10 försök att komma upp halvvägs för uppfarten. Att bilen bestod mer av vikt av sprit än packning ville vi ju inte riktigt berätta, men tillslut fick vi inspektera vårat hus. Jajemän, ett hus eller rättare sagt, en riktigt fjällstuga på två våningar. Det består av 6 sovrum, 2 TV rum, 2 kök och 2 toaletter. Oh-la-la säger jag, rena rama lyxen! Ett eget rum! Det har jag inte haft på väldigt länge, säkert 4 år sedan. Det är en norrman och resten svenskar, men vi har bara träffat två av grabbarna hittills och de verkar goa och glada. Huset är, enligt mig, frächt och mysigt med gullig inredning i gammal stil. Precis som en fjällstuga ska vara. Men sen kanske jag har fått lite skeva uppfattningar efter allt resande. Jag jämför ju med "Dansken" uppe i Storlien som höll på att rasa samman, med personalkorridoren i Alperna där möglet kröp sig på våra lungor och alla otaliga ruttna hostel, bland annat! När jag kom hem till Sverige skulle jag sova på en provesorisk säng och trodde att madrassen var tempur när den i själva verket var en riktigt gammal dyna. Antaligen för att jag sov på en madrass i Sydney där fjädrarna hoppade ut så fort man rörde på sig och jag fick blåmärken i ryggen... Så om ni frågar efter syrrans åsikt får ni nog ett annat svar, men jag är grymt nöjd i alla fall! Sedan att vi fick välja mellan ett stort rum med dubbelsäng och ett litet rum där en säng placerats i en garderob är väl en annan femma. Men eftersom jag är äldst och har minst att säga till om (?) så hamnade jag i Harry Potter garderoben såklart. Fast det gör mig faktiskt ingenting, tycker i själva verket att det är ganska mysigt och jag är ju som sagt inte speciellt kräsen. Jag tror jag trivs här i min lilla garderob!


Mot Hemsedal!
Mycket snö
Skogstad Hotell där jag ska jobba som servitris (verkar vara ett grymt fint ställe!)


Vårt lilla hus med backen i bakgrunden!

Chrisses stooora rum

Min garderob som inte ens går att fota för att den är så litenNästa: Hemsedal!
2011-12-12  23:07:56

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     

Imorgon är det lucia men jag och syrran kommer fira dagen i bilen på väg mot Norge och Hemsedal! Önska oss lycka till för om man läser tidningarna rätt ska det bli riktigt skitväder med halka och nederbörd. Förhoppningsvis är det mycket snö när vi kommer fram till Hemsedal om inte annat. Vi tar och köper ett paket smör och hoppas att Norge välkomnar oss med öppna armar.

Senaste på norska svarta börsen: smör 

 


I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin
Are you interested in my photos? Please visit mostphotos.com/emelaia for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black EditionEmelie Persson
Stockholm, Sweden

In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...