Emelies Travels -

Midsommarhelgen
2013-06-23  20:44:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Glad midsommar på er, några dagar för sent! Det blev en riktigt svensk midsommar den här gången, något som jag inte fått uppleva de senaste åren. Vi har väl försökt fira så gott vi kunnat i Danmark, Australien och Spanien tidigare år men sillen har uteblivit. Men det tar vi igen nu när kylen är fullproppad med sill och vi har ätit sill till frukost, lunch och middag de senaste dagarna. Jag kommer väl aldrig kunna äta sill mer efter det här kanske. Vi blev ett glatt gäng svenskar här hemma i lägenheten med massa god mat, nubbar och snapsvisor. Det blev till och med dans runt midsommarstången. Jag och Jossan gjorde nämligen en bärbar midsommarstång av ett paraply vilket var väldigt praktiskt då vi kunde ta med den ut på nattklubben och dansa runt på dansgolvet. Succé! 
 
Happy Midsummer! This weekend we were celebrating the swedish midsummer with lots of herring and other wierd swedish food as cavar in a tube. We made a midsummer tree of an umbrella and took it out with us to the nightclub and danced around it like frogs. Yep, it's a wierd tradition where we are celebrating fertility and dancing around a pole with two balls and jumping like tadpoles. Crazy swedes. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Preikestolen
2013-06-19  22:31:29

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
I söndags åkte vi som sagt ut på Lysefjorden in bland fjordarna och detta gjorde oss väldigt sugna på att dra ut och upptäcka ännu mer. Vi åkte nämligen under den kända "Preikestolen" som från båten inte såg så mycket ut till världen, men den skulle ju upplevas även från ovansidan såklart.
 
Igår skyndade jag och Jossan oss från jobbet och hoppade på färjan som tog oss ut till Tau, där vi sedan slumpmässigt stötte på några killar som var med på Jossans fest i helgen. Därefter var det buss innan den omtalade hajken som skulle vara så svår och ta två timmar att gå upp. Vi blev avrådda från jobbet att gå upp en eftermiddag då det skulle ta allt för lång tid, men vädret var strålande och vi var på äventyrshumör så det var bara att börja knalla uppför. Det tog oss en dryg timme att komma upp med flås och drypande svett men jäklar vilken upplevelse! 
 
Preikestolen är en stor, fyrkantig klippformation, 604 meter över havet. Över kanten är det minst sagt ett stup och mångas första reaktion när de kommer upp ditt är kanske svindel. Det var riktigt läskigt och det sög till i magen så fort folk gick nära kanten. För att inte tala om handsvetten eller panikkänslan för att folk kunde ramla ned, eller bli i puttade. Man vande sig dock lite mer med tiden och tillslut kunde även jag och Jossan våga oss fram för att kika ned över stupet. Men herregud, jag blir nervös så fort jag tänker på det. Och killarna utmanade ödet bara mer och mer, tack snälla att de inte satte foten fel! Hela dagen var helt underbar, det kunde inte blivit bättre! 
 
Detta måste upplevas, hur höjdrädd man än är. Man blir lite fundersam över att det är i Norge vi befinner oss, bara ett stenkast från platta Sverige med grumligt, brunt vatten. Jag tror jag är tillbaka på Nya Zeeland. 
 
We took a trip to "Preikestolen" yesterday, the famous rock that looks like a pulpit, and measures 604 feet above sea level. It was really cool but very scary to go as close to the edge. You could easily fall off the edge if you were not in control. This is something I can really recommend to do, it was absolutely amazing.
 
 
Mellan Preikestolens platå och berget går en spricka, och det sägs att den dagen sju systrar gifter sig med sju bröder från Lysefjord kommer platån slitas loss från berget och falla ner i fjorden med sådan kraft att vågen som uppstår kommer att förstöra allt liv i området omkring. Det finns också sägner som säger att folk har kastat ut korvar och bollar till sina hundar som hoppat ut över kanten. Två personer har begått självmord, det är dock oklart om siffran står för en engångshändelse eller om den står för per år.
 
 
 
 
 Dingla lite med fötterna sisådär 604 meter upp 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.
2013-06-17  23:10:15

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
 
Världens bästa mamma. Jag älskar dig så otroligt mycket. Även om jag bara är i Norge nu känns det som du aldrig varit så långt borta. Var stark. All min kärlek till dig. 
 

Lysefjorden
2013-06-16  22:18:29

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Plötsligt var helgen slut men vi har hunnit med en hel del! Igår hade vi fest för Jossan här hemma vilket blev väldigt lyckat, och idag har vi pallrat oss ut på Lysefjorden med en båt för att turista lite. Inte allt för bakis då med andra ord! Stavanger är så fint, det är verkligen som Milford Sound i Nya Zeeland. Riktigt nice! 
 
Suddenly the weekend is over. Yesterday we had a party for Jossan which came out very successful, and today we went out on Lysefjord with a boat. Stavanger is really nice, it's similar to Milford Sound in New Zealand. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tog lite av Jossans bilder också
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Personalfest
2013-06-15  15:54:49

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Den första veckan är nu avklarad på det nya jobbet som lagerarbetare. Tiden går fort på jobbet och jag sköter mig redan ganska mycket själv och går omkring i min egen värld. Helt ok faktiskt. Jag har redan lyckats få en cykel, eller låna en från jobbet och jag hade en jäkla flyt när jag fick hoppa in på personalfesten som egentligen bara var för de fast anställda. Bra första vecka! 
 
Vi drog ut med en skuta till en ö där vi käkade middag och lyssnade på en trubadur. Sedan bar det in till stan för att se vad Stavanger hadde att erbjuda. Man var kanske lite trött och slutkörd efter veckans tidiga mornar på nya jobbet men i det stora hela var det en riktigt bra första kväll här! Ikväll blir det 25 års fest för Jossan här hemma så nu är det dags att knäppa första ölen igen! 
 

Time passes quickly at work and it's pretty alright actually. I have already managed to get a bike and I was lucky to be able to go to the staff party that was only for the permanent employees. Great first week!

We went out with a schooner to an island where we ate dinner and listened to a troubadour. Then we went into town to see what Stavanger had to offer. I was perhaps a bit tired and exhausted after the early mornings at my new job, but it was a really good first evening here anyway! Tonight we are celebrating Josefins 25-year birthday here at home so now is the time to get those beers ready!

 
 
Sandra och Jossan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stavanger
2013-06-11  23:16:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Nu har jag varit i Stavanger i lite mer än två dagar och det var bara att ryckas in i det nya livet med det samma. Jag började jobba direkt dagen efter jag kom hit. Det visade sig att jag skulle jobba i lagret, alltså fylla på med varor, plocka från hyllor och springa runt. Jag får röra på mig i alla fall, en hel del. Och det är tidiga mornar. Imorgon går jag till jobbet kl 6. Jag som aldrig skulle ha ett jobb med tidiga mornar igen för ett par år sedan, det verkar inte bli så stor förändring på det... Det är väl bara att vänja sig! Det är rätt chill i alla fall, så det blir nog bra. Jag måste bara komma in i den sjukt konstiga dialekten här. Norska har aldrig varit ett problem för mig, men nu pratar det som stora bäbisar och jag blandar ihop danska och norska. Norrmännen förstår inte när jag säger enoghalvfjers och jag förstår inte att jag inte pratar norska. 
 
Stavanger är i alla fall hur mysigt som helst! Det är som en blanding av Visby och Sandhamn. Stockholms skärgård ligger utanför dörren med alperna lite längre bort, typ. Sjukt fint. Och det är båtar överallt, segelbåtar som enorma lyxkryssare. Husen är små, gammla och väldigt gulliga. Jag bor ihop med Jossan och Malin på en övervåning av ett hus en kvarts promenad från innerbyn. Så det blir nog bra det här! 
 

I've been in Stavanger for two days now and I got carried away into a new life all in the same. I started working right away the day after I got here. It turned out that I would be working in the warehouse, loading the goods and run around everywhere. It's pretty chilled anyways. I just have to get used to the strange dialect here. Norwegian has never been a problem for me, but they sound like big babies and I mix up the Danish and Norwegian languages.

 

Stavanger is really cozy! It's like if the Stockholm archipelago is located on the doorstep and the Alps a little further away, kind of. And there are boats everywhere. The houses are small, oldfashioned and very cute. I live with Jossan and Malin on an upper floor of a house a quarter of a walk from town. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Surfa....
 
...eller åka skidor?
 

Norge imorgon
2013-06-08  22:46:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Imorgon bär det av igen. Denna gång till Jossan i Stavanger, Norge. Det ska bli sjukt kul att få spendera sommaren med världens bästa kompis! Vi får se hur det går med jobbet också, börjar på måndag... 
 
I'm going to Jossan in Stavanger, Norway tomorrow. It will be so much fun to spend the summer with the world's best friend! We'll see how it goes with the job as well, starting on Monday ...
 
 
 
Den här gubben kommer jag tillverka. Jag ska tydligen arbeta i stöperiet så vi får se vad det innebär.
I'm going to work with reshaping the parts of this dolls.
 

Stockholms skärgård
2013-06-08  22:04:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Nu har jag varit hemma i två veckor och väskan är packad igen. Jag har haft det riktigt bra här hemma, vädret har varit helt fantastiskt. Sverige är ju helt underbart när det är sådant här väder. Vi åkte ut på sjön över nationaldagen, åt god mat och slappade järnet. Riktig härlig semster med världens bästa familj (en saknades dock....) 
 
I've been home for two weeks now and the bag is once again packed. I had a really good time here, the weather has been absolutely amazing. Sweden is wonderful when the weather is like this. We went out at sea over the National Day, had great food and just chilled alot. A lovely holiday with the best family ever (one was missing though....).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mot Stavanger!
2013-06-03  00:48:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Om en vecka är det dags att dra igen. Det bär av mot Norge, igen, men denna gång blir det Stavanger. Vinter byts ut mot sommar och därav bloggdesignen. Det ska bli riktigt nice att komma till en bebodd lägenhet a la Jossan och Malin och bara glida in på ett jobb utan direkt ansträngning. För en gångs skull! Och den här mellanperioden från Banff och Stavanger har varit min första någorlunda riktiga semester på hundra år. Alla andra mellanperioder har varit en arbetslöshetsperiod där jag inte vetat när, hur och med vad jag skulle jobba med. Men 2 månaders jobb står framför mig och jag hoppas kunna fixa till min ekonomi lite till hösten då jag förhoppningsvis börjar plugga om allt går enligt planerna...
 
*Next destination goes to Norway, again, but this time it will be Stavanger. Winter is exchanged to summer. It will be really nice to get to an inhabited apartment with Jossan and Malin and just start a job without direct effort. For once! And this middle period between Banff and Stavanger have been my first reasonably real vacation in a hundred years. All the other times has been a period of unemployment where I do not know when, how and with what I would be working with. But I have two months of job in front of me and I hope save some money for the winter when I hopefully will start studying, if everything goes according to plan ...
 
 
--------------------------->
 
 

I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin
Are you interested in my photos? Please visit mostphotos.com/emelaia for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black EditionEmelie Persson
Stockholm, Sweden

In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...