Emelies Travels -

The Great Barrier Reef
2011-03-30  16:15:50

Get more visitors to your blog! Permalink  Melbourne - Cairns  Trackbacks ()   
Follow on Facebook Follow on Bloglovin   

Vi klev upp tidigt på morgonen för att åka in till The Reef Fleet Terminal, stället där vi skulle hoppa på katamaranen som skulle ta oss ut till revet över dagen. Great Barrier Reef är ett av de få ställena som man faktiskt kan se från rymden. Och det är även det största revsystemet i världen, det täcker en yta på runt 350 000 km2. Det var en stor katamaran, med många crew och vi var väl runt 35-40 personer ombord på den båten. Vi åkte ut till det första revet och på vägen dit var det dags för en liten lektion i hur man dyker med tuber. Jag var sjukt nervös, mer nervös än jag var för att flyga skydive! Jag har fått för mig att jag har problem med öronen under vatten, pga. en händelse när jag var ganska ung. Så jag var osäker på om jag skulle klara av att dyka över huvud taget, och att andas långt under vattnet är ganska skrämmande tycker jag. Men när vi fått på oss all utrustning (som för övrigt var sjukt tung!) och skulle hoppa ner i vattnet, då var det som om jag glömt all nervositet för det där var ju bara en barnlek! Efter lite övningar med att få ut vatten ur cyklopet m.m. så var det dags att börja ta sig nedåt. Mina öron var det inget fel på, så vi svävade runt ett bra tag nere bland stora fiskar och vackra färgglada koraller. Det var en riktigt härlig känsla att slippa snorkeln och kunna simma så nära man ville alla fiskar, och man vande sig väldigt fort vid andningen under vattnet. Vi såg clown fish (nemo), parrot fish, butterfly fish, och en massa annat som jag inte vet namnet på. Tiden gick alldeles för fort för plötsligt var det dags att ta sig upp på båten igen, och byta tuberna mot snorkeln. Vi hoppade i igen och snorklade ett bra tag till, såg en massa vackert och sedan serverades det lunch.

Det var minst sagt en lyxig lunch! Vi fick rostbiff med massa tillbehör, räkor, pasta bollo, färsk frukt, bland annat annanas doppad i kokos vilket var sjukt gott! Precis när vi käkat färdigt hade vi anlänt till ett annat rev, där var det riktigt vackert! Framför oss låg en kritvit sandö och revet såg man klart och tydligt. Vattnet skiftade i alla nyanser av blått och turkost och fiskarna gjorde oss sällskap redan innan vi hade hoppat i. Riktigt stora fiskar dessutom, bland annat så kallade fladdermusfiskar och en fisk som liknar en haj och kan bli enormt stor. Eftersom jag blev helt förtjust i att dyka så testade jag och Jossan på det en andra gång. Denna gång i 40 minuter istället för 30 minuter. Nu fick vi lite mer frihet av vår instruktör, så vi simmade runt och tittade på det vackra landskapet och alla tusen fiskar som simmade omkring en. Det var helt sjukt hur klart vattnet var, man kunde se hur långt som helst. Vi fick se nemofiskar igen och en rocka som gömde sig under sanden. Vi fick lära oss att nemofisken, Clown Fish, lever i familjer och de bor i havsanemoner som egentligen har giftiga tentakler, men nemofisken är immun mot detta och tar istället skydd av dem. Det är alltid den största fisken i familjen som är honan, och om hon skulle dö så så måste den näst största fisken göra en könsomvandling och bli hona. Så hade man gjort Hitta Nemo filmen med verkligt innehåll hade det blivit en helt annan film...

Återigen gick tiden alldeles för fort så innan man visste ordet av var det dags att gå upp. Men fort i igen, denna gång med snorkel. Det fanns hur mycket som helst att titta på, jag såg ytterligare en rocka och plötlsigt dök min bästa vän upp, Herr Skalman, rakt framför mitt ansikte. Varje gång jag ser en sköldpadda får jag en liten chock för en sekund, men sedan blir man så glad och sköldpaddans harmoniska rörelser smittar av sig på en. Den här sköldpaddan var den största jag har sett hittills, och jag simmade ensam med den länge, länge. Ni kanske tror att man blir så van av att se sköldpaddor här att man tillslut slutar bry sig om dem. Men så är det inte, jag slutar aldrig fascineras av detta underbara djur! Den här gången simmade jag ned och klappade den, och den brydde sig inte för fem öre. Den bara kikade lite underligt på mig och simmade vidare upp mot ytan för att ta luft. Så häftigt! Visste ni förresten att sköldpaddan sover, precis som delfiner och valar, med halva hjärnan i taget? Och den kan hålla andan i upp till 8 timmar och äter främst slibbiga maneter! Coolt djur. Vid det laget var jag väldigt nöjd och tyckte det var helt okej att gå upp när båtcrewet började ropa in oss. Det var tills jag kom upp på båten, det vill säga. Där fick jag nämligen höra att det var flera stycken som hade sett hajar. Attans, det hade ju jag också velat se! Det finns faktiskt runt 400 olika sorters hajar, och bara fyra av dem är farliga för oss människor. Så oftast är hajen räddare för dig än vad du är för den! Hur som helst, jag kan ju i alla fall skriva att jag simmat omkring bland hajar, för det låter ju ganska coolt!

Trots att vattnet var så varmt att man trodde att man simmade in i en jacuzzi på vissa ställen, så blev man rejält avkyld av den där stinger dräkten, så det var skönt att få av sig den och lägga sig på däck och sola lite. Det var dags att segla tillbaka till hamnen, så vi låg och halvsov resten av resan, grymt nöjda efter en härlig dag på revet.
Efter båtturen drog vi runt en sväng på stan, käkade gratis mat och sedan bar det av hemmåt för ett snabbt ombyte - partytime! Vi har gått på så sjukt många som vi känner här i Cairns, så det gällde att passa på innan alla dragit vidare till andra hörn runt om i världen. Återigen blev det Woolshed och det slutade i en kul kväll, dock var vi väldigt trötta så vi somnade som klumpar senare på hostelet.
En fladdermusfisk
Nemo the Clown Fish i havsanemonerna


En rocka gömmer sig i sanden


Vackra färgglada koraller


Fladdermusfisken säger hej!


En Butterfly Fish
Kristallklart vatten och kritvita sandöar ute på revet
Ta lite luft
Den var ganska stor faktiskt!

Här är en liten film som Jossan filmade när hon såg en sköldpadda. (Vi hade nämligen snorklat ifrån varandra så vi såg helt olika saker)Jobba i Australien och Kanada


Comments
Send a letter:


Name:
Remember me?

Mail: (will not be published)


Website:


Comment:

Trackback
I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin
Are you interested in my photos? Please visit www.shutterstock.com for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black Edition
Emelie Persson
Stockholm, Sweden

In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...