Emelies Travels -

Inte längre efterlyst!
2011-11-29  13:42:36

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Jag har hittat min kära campervan! Här hittade jag den men butiken ligger på västkusten så det kanske är lättast att beställa den hem till Sverige?
Men jag vill ju hitta mina surf ramar också! Jag får väl internet shoppa helt enkelt, för jag hittar ingenting här i Sydney... Klicka på bilderna för att komma till respektive hemsida där jag hittat dem.

Shark Alarm
2011-11-29  12:31:43

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     

Häromdagen simmade en haj runt i närheten av Bondi Beach. Alla rusade upp ur vattnet, helikoptrarna dånade överallt i luften och livvakterna ropade ut varningar i högtalare. Ibland glömmer man bort att det faktiskt finns hajar här, det känns så overkligt. Folk simmar långt ut ändå och det ligger surfare i vattnet från morgon till kväll varje dag i veckan – spelar ingen som helst roll om det är fint eller kasst väder. Ingen skada skedd som tur var, och jag som är en badkruka håller mig på land för jag tycker fortfarande havet är för kallt för att bada i. Det går väl an att surfa men i sådana fall med våtdräkt!Idag träffade jag Sonia, min och Jossans härliga italienska vän som vi jobbade ihop med på Barbera Farm. Det var som om vi sågs igår, hon var sig lik och snart drar hon och Amy iväg med en campervan och reser runt Australien. Gött för dem! Jag träffade dem på Coogee Beach, och för att ta mig dit var jag tvungen att gå längs kusten en bra bit. Jag visste inte riktigt hur långt det var, men efter 1½ timme kom jag fram, men det var en fin promenad och jag behövde nog gå av mig några öl!Imorgon ska jag jobba och jag kommer jobba varje dag tills jag drar. Jag vill inte. Tänk. På. Pengarna. Fokusering och bita ihop, japp nu kör vi!

 

Amy, jag, Sonia och deras italienska vän


Sista veckan i Sydney
2011-11-28  13:44:52

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Tiden går fort och det är redan bara en vecka kvar innan jag åker hemmåt. Men det känns helt lagom och jag är så fruktansvärt trött på jobbet att jag inte vet var jag ska ta vägen. I söndags var jag på väg att kasta förklädet på chefen och säga att hon kunde hitta någon annan slav. Men jag ska hålla ut den här sista veckan, endast för pengarna. Jag är lite rädd att de ska lyckas hitta min blogg på nått sätt, då ligger jag risigt till. Jag berättar mer om mina avskedplaner när jag slutat så jag inte råkar illa ut.

Idag drog jag och Franck in till stan, käkade god lunch och njöt av att bli serverade istället för att servera själva. Vi gick runt på stan, chillade i Hyde Park och tog ett sista farväl av Opera huset i form av en bärs på The Opera Bar. Jag kommer också få hjälp med min taxback om jag fattat det hela rätt, tycker det där är väldigt krångligt men så kostar det en slant också... Aja förhoppningsvis tjänar jag på det ändå!

Gött att käka frukost framför stranden

Nu ska här pressas innan skidkläderna åker på!

Mmm god mat, och jag käkar såklart pizza!

Hyde Park

Julgran kontra palmer. Nej, nej, nej heeelt fel! Känns så skönt att jag snart kommer till fjällen och får fira en riktig jul!

The Opera Bar

Bärs i solen en härlig eftermiddag, finns det något bättre?


Helgen som var
2011-11-28  13:19:49

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Här kommer några bilder från helgen. Ett gäng från hostelet drog in till stan på Sidebar och Scubar en kväll annars har jag hängt runt som vanligt här i Bondi och det är helt sjukt mycket svenskar här nu. Man kan ju börja undra om det finns några kvar där hemma? Förresten har jag hört att tyskar inte längre får komma in i landet för att det är alldeles för många här just nu... Vet dock inte om det stämmer. Äntligen har regnet slutat och solen och värmen har kommit tillbaka. Det var riktigt trist där ett tag och jag trodde min bränna skulle försvinna, men den är nu på tillbakavägen igen!
En irländare från hostelet och Jenny från Scotland på mitt rum
Jag och en annan skotte, Martin, från hostelet
När man kommer hem på nätterna kan man mötas av detta. Jag och Julien hittade en man i korridoren.
Papperskorg, spy ränder på väggen, ned spydd kille med endast en strumpa. Kan bara finnas en orsak - för mycket goon.

En speciell dag...
2011-11-28  13:01:13

Get more visitors to your blog! Permalink  General  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
...för idag är det min kära pappas födelsedag! Jag får fira dig när jag kommer hem om en vecka, men jag önskar dig ett stort GRATTIS så länge!

Önskelista
2011-11-25  05:30:59

Get more visitors to your blog! Permalink  Hemsedal, Norge  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Det är så mycket jag vill ha just nu inför den kommande vintersäsongen.
  • ny snowboard, en lite längre som passar mer för off-pist
  • nya snowboardboots, mina gamla luktar sura uthyrningsskor haha, och sedan har de tappat allt stöd...
  • nya skidkläder, köpte i och för sig nya i Alpe d'Huez, men har redan tröttnat...
  • ny hjälm, en svart som passar till alla färger
  • ryggskydd, vill inte bryta något denna vintern
  • skidvantar
  • nya kläder i allmänhet!
Kommer väl på en massa mer när jag kommer hem och rotar i min slarvigt packade skidväska och ser vad som egentligen finns där... Jag får väl se till att tjäna ihop lite pengar i Norge och snåla den första månaden och sedan ge mig själv några försenade julklappar, för som det ser ut just nu finns det inga pengar till några sådana där lyxprylar... Hade inte internet på det här jäkla McDonalds varit så segt hade jag kunnat sukta runt på Blue Tomato eller Junkyard.

Goon - backpackernas drink
2011-11-25  04:33:32

Get more visitors to your blog! Permalink  RESTIPS  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Vad är detta goon som jag dricker hela tiden och som alla pratar så mycket om egentligen? Nu reder vi ut det här en gång för alla. Goon är en benämning för ett vin som är förpackat i en box. Namnet goon kommer från auborginskan och betyder kudde, eftersom man kan blåsa upp påsen när vinet är slut så att den blir som en kudde. I Australien är goon extremt billigt. Man kan få 4 liter för 10 dollar (70 kr) men goonet innehåller oftast rester av fisk, fisk ägg och mjölkrester m.m. Det vill säga en massa restprudukter, därför smakar inte goon som vanligt vin och man blir full fort då alkohol halten är hög. Biefekterna kan vara att man får en redig bakfylla dagen efter och extrema minnesluckor. Det lite otydliga angående goonet är om det finns på flaska eller inte. För att det ska vara goon måste det vara förpackat i en box, men samma innehåll i en flaska klassas som vin även om det består av fiskrester. På vissa hostel får man inte dricka goon eftersom man blir så full av det. Det innebär att man inte får ha vinet i en box, men då kan man köpa flera billiga fiskrest vin istället för att få samma effekt, eller fylla tomma vinflaskor med goon så vet ingen att man inte dricker vanligt vin. Som man kanske kan förstå av innehållsförteckningen att det kan innehålla fisk och äggprodukter så är goon antagligen det äckligaste vinet du kan dricka. Men det som är så bra med goon och varför alla backpackers dricker det har flera orsaker. För det första är det billigt. För det andra blir man kalasfull. För det tredje kan man använda det som en kudde dagen efter när huvudet dunkar av bakfylla. Blev ni lite klokare nu? Om inte kan ni läsa mer här.

 

Goon dricks inte ur vinglas, det dricks direkt ur boxen eller allra helst tar man ut silverpåsen och dricker utan kartongen.

Catch up med Joe och Saliya
2011-11-25  04:10:15

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Igår var det dags att träffa upp min efterlängtade gamla Bowen rumskompis Joe! Hon åkte till Perth efter Bowen och jobbade, men har nu tagit sig hit till Sydney för att börja jobba här istället. Så jag, Saliya och Joe möttes upp vid Darling Harbour och drack lite bärs och vin och sedan åkte jag och Joe vidare in till stan och mötte upp ytterligare en tjej som jobbade i Bowen, Danielle. Det var kära återseenden, och vi har insett hur mycket Bowenfolk det är här i Sydney, så nästa fredag ska vi styra upp en Bowen reunion. Kommer bli grymt! Plus att det blir min avskedsfest för det är sista helgen för mig här i Syndey.

Hur som helst, när jag dicker alkohol går min "diet" åt skogen. De där shakarna är jättebra för man blir mätt, men jag går runt och tänker på mat hela tiden. Och köket på jobbet, som för övrigt kallar mig för ABBA, ger min bakelser hela tiden och jag kan inte låta bli att äta upp dem. Så jag har ersatt mat med shakar och bakverk, låter som en bra kost va? Plus en hel del öl på det också såklart! Aja jag klarar mig en vecka till, sen kommer jag hem och får äta god hemlagad mat som mina föräldrar är så grymt duktiga på att laga!


Men jag lever ganska billigt ändå, och man har det ganska lätt som ensam tjej. När jag sitter och uppdaterar bloggen på McDonalds gratis internet så kommer det fram fulla killar och bjuder på mat. Igår när jag skulle beställa öl i baren fick jag inte betala för bartendern. Ibland får jag gratis take away mat från jobbet som blivit felbeställt och folk bjuder på öl hit och dit. Tur att man inte är kille säger jag bara, då hade jag varit pank vid det här laget haha!Joe, Saliya och jag
Irländska Danielle, engelska Joe och jag

Man blir behandlad själv som man behandlar andra
2011-11-25  03:38:31

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     

Det tisslas och tasslas på jobbet nu. Alla har fått nog av den ryska tsaren. Vi är totalt 7 personer som jobbar i servisen och en tjej i baren förutom ägarna och managerna. Det har börjat lite ny personal som hjälper till på helgerna också, men de är väldigt färska. Restaurangen överlever alltså pga. oss 8 backpackers från olika delar av världen som springer och slavar, varav jag och två kanadensiska tjejer började för en dryg månad sedan. De andra har jobbat några månader, varav Eve har jobbat längst av alla, hela 6 månader. Ägarna vet att Eve ska börja sin Australien resa första veckan i december. Det ägarna inte vet är att alla vi andra kommer lämna restaurangen innan jul. Jag trodde inte det var så illa, men det är det. Jag drar den 5 december vilket är en måndag. Vi får lön varje söndag så jag tänkte låtsas som ingenting och ta mina pengar och sedan ringa på måndagen och säga att något hänt och jag måste åka hem på störten. Då är Eve redan borta, och Franc lämnar den 8e. Samma vecka lämnar även Francesca, och de två kanadensarna kommer lämna vilken vecka som helst nu. Kvar har vi Caroline i baren, och hon drar den 22 december. Alltså, kan det bli mer katastrof än så här? Om de bara visste hur deras snara framtid ser ut… Under jul är det hysteriskt mycket att göra, och de kommer vara tvungna att ha en restaurang full med ny personal, utan någon som kan lära upp dem. Oj, oj, oj, jag hade gärna haft en filmkamera gömd i taket så jag kan följa dramat hemifrån. Men jag känner inte den minsta skuld, jag tycker bara det är otroligt komiskt att de kommer få så mycket skit helt ovetandes. Jag vill inte låta rasistisk nu, men när man blir behandlad som skit av personer som kommer från ett speciellt land så får man inte någon speciellt bra uppfattning om det folkslaget. Alla ryssar är väl inte likadana kanske men just nu är jag väldigt anti dem. Det finns väldigt mycket ryssar här, eller så är det bara att alla samlas just på den här restaurangen. Men det är lätt att urskilja ryssar, har jag lärt mig nu. De är ganska aggressiva i deras kroppsspråk och det låter ofta som att de bråkar när de pratar till varandra. De är högljudda och kräsna och de blir aldrig nöjda. De har alltid rätt och alla andra alltid fel. Förlåt om jag försäger mig nu, men måste bara få ur min frustration. Jag har jobbat för en svensk idiot förut också, så det finns väl idioter överallt, framför allt i restaurangbranschen. Men som ni kanske förstår kommer jag aldrig jobba på en rysk ägd restaurang igen, tyvärr. Sedan förstår jag mig inte på deras mat heller, den är konstig. Men det vet jag ju att folk tycker om svensk mat också, liksom sill och surströmming vem äter det?

 

Igår tror jag att vi miste minst tre gäster på restaurangen. Ägarna och managerna vet inte vad service är eller hur man behandlar gäster. För det första var det en kille i ett sällskap som suttit och käkat middag som ville beställa in en kula glass i en strut till efterrätt. Det är ju trots allt Gelato Bar jag jobbar på, även fast det bara finns typ 5 olika glassorter som är gömda längst bak i baren. Men då fick jag höra av den ryska ägaren att det kunde jag inte servera. En kula är bara till för take away tydligen, och om man ska sitta där och äta så måste man beställa en dyr efterrätt som består av två kulor i en skål. Alltså va? Detta sa han otrevligt till gästen så gästen gick därifrån utan glass och kommer antagligen inte tillbaka. Där miste han pengarna för glassen och pengarna från en gäst. Situation nummer två var en kvinna som satt och läste tidningen och drack sitt kaffe, men blev avbruten av att vår upprörda hungariska manager började prata högt bakom ryggen på henne om vad det är för fasoner att ha fötterna uppe på stolen? Kvinnan frågade mig vad min manager hade för problem och tyckte att hon ”was freaking her out”. Vad ska man säga? Det sista som hände under dagen var en annan kvinna som beställde in en bakelse, och våra bakelser är ”alltid” nybakade och färska varje dag. Jo tjena. De säljer gårdagens bakverk för samma pris och låtsas som att de är färska. Men kvinnan kände ju att vaniljkrämen var gammal och sa till vår manager och tyckte att hon skulle slänga resten av bakverken som stod i fönstret så att ingen annan råkade ut för en lika dålig dessert. Vår manager svarade på ett oartigt sätt att det inte är något fel på våra bakverk och att det var hon som inte visste hur kakan skulle smaka. Kvinnan sa till mig utanför restaurangen att hon aldrig kommer komma tillbaka när hon blivit bemött på det viset och jag fick återigen ursäkta mig för min otrevliga manager. Detta händer gång på gång, jag får viska i gästernas öron och ursäkta mina chefers beteende för att jag skäms för dem, man kan inte bemöta folk på sättet de gör det på. Flera gånger får jag ljuga och säga att grädden i bakelserna antagligen blivit sur eftersom att de blivit varma i fönstret, eftersom de är ”helt färska”. Det saknas väl att någon blir sjuk av de gamla desserterna. Dessutom gormar och skriker de på oss framför alla gäster så de undrar vad det är för dårhus de hamnat på. Hur tänker man, tror man att folk tycker det är trevligt att gå på en sådan restaurang? På café och restaurang är det ju mysigt med musik, men inte på vår restaurang. Om vi sätter på musik slår cheferna av den och säger att musik kan vi lyssna på hemma. Men allt är mycket trevligare med musik och musik gör faktiskt att man köper mer. Har ni tänkt på att vissa affärer har DJ:s i sina affärer, eller spelar musik väldigt högt? Det är för att man omedvetet handlar mer när man lyssnar på musik. Och varför ökar ljudvolymen på pubarna ju senare det blir? För att man köper mer dricka ju högre volym det är. Stämmer ganska bra va?

 

Hur som helst, det är inte lång tid kvar nu. Jag känner mig ganska klar med Sydney och Bondi Beach trots allt, jag är ju inte så mycket för storstäder så att jag kommer byta ut bikinin mot täckbrallor snart ser jag bara fram emot. Dessutom är det dåligt väder här nu, det bara regnar konstant och då finns det ingenting att göra! Jag behöver sol nu men den verkar inte vilja komma fram, min bränna börjar försvinna. Jag kan ju inte komma hem helt blek, det går ju inte! Snälla sol kom fram!

 

By the way, min telefon är på väg att ge upp hoppet om livet. Under flera månader har jag inte kunnat låsa den så jag har ringt alla möjliga konstiga nummer varje dag. Men nu går det inte att höra folk när de ringer heller, och den bara stänger av sig hela tiden. Det kanske är på tiden att inse att det även är dags för mig att skaffa mig en smartphone för att inte hamna efter i utvecklingen. Men en smartphone är inte en travelphone så jag kanske rotar fram den gamla hederliga klossen längst ned hemma i byrålådan så får den leva vidare ett tag till!


Efterlyst
2011-11-21  14:35:43

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
När jag reste omkring med min lilla backpack så fanns det en massa grejer som jag ville köpa men det fanns inte plats för dem! Dels är det denna bilen på bilden, en cool campervan som bara skriker Australien för mig. Jag hittade den på västkusten och vill ha den på min hylla i min framtida bostad! Men var kan jag hitta den? Jag letar överallt men finner den icke. Dessutom har jag sett en massa coola ramar formade som surfbrädor som jag vill ha, men jag hittar inte dem heller!
Någon som vet?

A backpacking guide
2011-11-21  14:28:00

Get more visitors to your blog! Permalink  RESTIPS  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     

(The swedish, original version of this guide you can find here)

 

Since the guide I wrote about tips to other backpackers have become so popular, I thought I can translate it into English, so other people than Swedes can get some tips for the Australian backpacker trip. This is an article about all my tips and tricks that I can think of to tell to other people, this is the guide that I wish I had read before I started my own journey. I’ll just tell you how we did from the beginning to the end, and there are probably both better and worse ways to travel on. But we had the best time of our lives and I would never change anything about our trip! I've linked all of the pages that I wrote about, so you easily can find each website. Just to make it as easy as possible for you, so you can get the most out of your trip!

 

 

Packing

Backpack: You need a backpack, people who travel around with a suitcase will be classified as a "flash packer", that’s how it is. I would say that 60 liters is a good size of a backpack. (This also depends on each bag, my bag should be 70 liters, but it is so small that it's more similar to Josefin's bag of 55 liters, sometimes they measure the bags different so you can't really trust the liters). It's a problem if the bag is too full all the time and it's nice to be able to put in some extra things sometimes. I have a zip on my bag, and because of this I can put a padlock on. This is very good because then I can always lock up my valuables in my bag. The hostels doesn't have safety boxes in the rooms everywhere, and maybe you don't like to leave things among strangers. Sometimes you can leave your stuff at the reception, but it's nice to have your belongings close to your bed. My bag is a great bag for backpackers. It's a backpack, but in the same time it's like a suitcase with a zip so you can open up a lid. In this way you can access everything easily. Are you supposed to walk a lot with your backpack this is perhaps not a good option, but for the average backpacker it's a bag that will be perfect for you.

 

 

Osprey 70 liters with a small backpack that can be attached to the large one

 

Small backpack: You will live in your small backpack. It works as a beach bag and it's a parallel weight on your chest towards your backpack. At some of the activities on the island you'll have to leave your big backpack on the mainland and only take with you the most necessary things in a small backpack.

 

Clothing: Don't bring too much clothes! I regret that I took too much with me, because I've thrown a lot of clothes. Besides, you'll get boored very quickly about your clothes, they will become well worn and you will buy new ones. For how long are you going to stay here, are you going to be here at wintertime? It's very cold here then. Maybe It's hard to believe, but it's true! It can be below zero degrees in Melbourne and Sydney. The evenings in Queensland can be very cold, you have to wear at least one warm sweater when you go out and flip flops are too cold, but maybe the alcohol can warm you up! I think you will need two pair of shorts, one skirt, five tank tops plus a few party tops, one t-shirt, a pair of jeans, a cardigan and a warm sweater. You will need one raincoat and perhaps a warmer jacket if it is not too big. You can use leggings as underpants if it's cold. Some dresses, two or maybe three. A sarong as a beach towel because it takes very small space and you can find silk linen that dries very quickly after a shower instead of a big towel. Don't bring too many underwear's, about 10-15 pair of panties is enough and then you can wash them by hand if necessary. Another smart thing is to wash the panties you're wearing when you're having your shower, take some shampoo, wash them and then dry them overnight. In this way you'll always have clean underwear's and you don't have to spend time to do the laundry that often. You'll need a pair of sneakers and a pair of flip flops, leave the heels at home. It might be nice to have a good sole for the shoes, because you'll walk a lot! Maybe you prefer to bring your joggers, but I think they take too much space. Two or three pairs of socks is enough.

 

Camera: I've got an underwater camera that I'm very happy with. It works well under water, at a party, for nature pictures. It’s all-round. But I don't have a SLR. Many travelers have a small, manageable type of SLR, and the pictures get a thousand times better. It's annoying when you look at something beautiful, capture it with the camera and then you'll see that the camera's lying. But I still think it's very good with an underwater camera, because you'll see so much under the water and to be able to catch it on the camera makes it even more fun to snorkel and dive. Maybe you can bring two cameras? The camera is the most important thing on the trip. The camera brings you all the memories and it's well used every day. Of course this depends on how interested you are in photography, but everyone should take a lot of pictures on the journey, even if you think it's fun or not!

 

Sunlotion: The ozone layer is extremely thin here in Australia, and you must be very careful with the sun. Seriously, it's very dangerous. You can only find minimum SPF 30 here, because it's stupid to use anything below. But if you still think you won't need as strong protection you should bring a lower SPF from home. That's better than skipping the sunscreen.

 

Insurance and passports: I always travel with insurance. It's great to have; you never know what can happen. It is not very expensive and if something's happen, you can get your money back. In some insurance policies you can even receive a trip back home if you need to go back for a funeral etc. Insurance is a boring spending but you are safe. You must have a passport that is valid for at least six months after you leave the country.

 

Laptop: Bring your own small laptop, that way you'll save money on the Internet because it is always cheaper to buy WIFI than in the Internet cafés.  It depends on how much you use the internet though. If you write a blog, write your posts in Microsoft Word to save Internet time, even long emails etc..

 

Vacuum Bags: Very smart! You pack your clothing in plastic bags, and they hardly take up any space in your bag at all. Then you can put more stuff in the bag.

 

Extension Cord: You have to charge your phone, computer, camera etc. It's a lot of wires on one adapter. You will use an extension cord a lot, and the plugs is often far away from your bed.

 

Padlock: Sometimes there are lockers in the rooms where you can put your valuables, but you must have your own locker. Or as I said before, you can lock things in your bag. We always lock our cooler bags, because backpackers are often drunk or hung over and they can do anything to get food.

 

ATM Card: Bring at least two cards, and keep the cards in different places in case one of them will be lost or stolen. Then you'll always have a backup. If you're going to work here you can apply for the Australian ATM card straight away, it's easy and fast.

 

Sleeping bag: People recommended me to bring a sleeping bag, but I've only used it once. There are sheets on every hostel you go to, and if you really need a sleeping bag you can hire it. I only used mine one time, at Fraser Island. However, It doesn't take much space, when it is super convenient travel-friendly and made of silk, but I think you can travel without it! (Of course this also depends if you’re going to go by a van and camp a lot.)

 

Straightener: Skip the hair dryer, use the hand dryer in the restrooms instead! I always use a straightener, but it might seem like a luxury and unnecessary thing. However it also works as an iron! If you don't have your own, you can borrow one from someone else and make your nice dress pretty again.

 

Vaccinations: It is enough to take the Hepatitis A and B.

 

Travel Buddy: Of course it's fun to bring along a friend! You want to share your experiences with someone. If you have no friends who want to come with you, you might find someone on different internet sites. Otherwise, travelling by yourself is quite easy! It is very common, almost more common than to travel with someone. Everyone we've met thought it was exciting to travel by themselves, and had no problems whatsoever. You are never alone, there are people around you all the time and you will become more open to new friendships if you are by your own. Many times the people who started the journey themselves met people along the road and sometimes they become a big bunch of people from different parts of the world!

 

Budget

 

We booked a return flight to Sydney from Sweden, and that was about the only thing we knew before we arrived. And of course we had the VISA; you can apply for it here. It takes a few weeks before you receive it. I would recommend you to book a one way flight, because you never know when or from where you want to go home again. People said you could have problems entering the country if they couldn't see a return ticket, but if you have enough money in your account you should be fine anyway.

 

How much money should you bring then? It is very difficult to say, everything of course depends from different persons. Either you have the gift to save money easily or maybe you're wasteful. I would call myself an economic, I can save money but sometimes I just waste too much, but I always manage to have some money left somehow. We had a very big budget when we entered the country. Should I be completely honest, I can't remember exactly how much we had, but it was probably around AUD 10 000. With that much money we could do absolutely everything we wanted, we did all the activities you can do, but we lived cheap and did not buy too much alcohol at the pubs. Goon (Australian wine in a box) and noodles is the rescue for the backpacker. We traveled for 4 months, went to New Zealand and Fiji and did everything you can do over there too. We did skydive, bungee jumping, rafting, diving, swimming with dolphins, you name it. But after 4 months we only had about AUD 1500 to go, and then it was time to start working. You can definitely go traveling with less money than we had, we sometimes called ourselves luxury backpackers because we sometimes were a bit convenient and took the more expensive option just because we could. For example, you can find other ways to live than hostel, you can rent a room in a apartment or you can go camping. There is a website where people help backpackers with a spot on their couch for free, CouchSurfing. This is very smart, but you should probably decide to meet the person in a public place before deciding to borrow the couch or not. We found out this too late in our trip, so we could unfortunately never try this. Hostelworldis a great website where you can find hostels.

 

If you're here on a Work and Holiday Visa you can get a job at any time, so if you run out of money you can always find a job. You can earn pretty good money over here, we could save up to AUD 5 000 in two months and we didn't work that much. You can get an hourly wage of $ 19 and if you work in a restaurant you get the double on weekends. You can't get great tips here though.

 

I do not recommend all of these organizations that help you with visas and jobs and so on. I would not go through such a website, you will be able to do everything on your own over here. We haven’t met that many who have gone through those websites, but the few we've met just thought they've put money for nothing.

 

Travel agencies

 

On arrival in Sydney we didn't know where to start. We were quite lost by then. Queensland had just been flooded and a major cyclone had damaged the country, so we didn’t think we could do the East Coast for a while. We went into one of the many travel agencies that are suited for backpackers. There are many of them, we made all of our bookings through Peterpans, and we've been very happy with them. There are many other agancies too, for example Travelbugsand Wicked Travel. You can also book activities through travel counters at the hostels. The best thing to do is to go in and talk to one travel agent and get a quote on the activities you want to do Then go to the next office and show them the price proposal. The agency will to try to sell it cheaper and then you keep on doing this with a few agencies and finally have you a great price. The best thing is to book many things at once, then you will get a package price and then you’ll save money. You’ll get a lot of help too, many great advices and ideas and you don't have to do the planning by yourself. You also get many discounts and a membership card you can show up in some places to get a backpacker discount, and the Internet is for free in their shops or at least very cheap.

 

Neither I nor Josefin wanted to drive around Australia by a van, but there are many others that do. There are many campervans to buy, you can find ads at the hostels or at Gumtree. You can also rent cars as Jucy Rentals or Wicked Camper for example. If you are travelling by a campervan, I would highly recommend Lonely Planet's travel guide. In this “backpacker bible” you will find everything you need, such as hostels, activities and so on. It's very useful.

 

We booked a bus from Sydney to Cairns, and there are different companies to choose from. Either the well-known Greyhound, or OzExperience. Premier is also available. Greyhound is a jump on and off  bus and is great as transportation, most people goes with them. We went with OzExperience, they are a bit more expensive than Greyhound but you get so much more of them. If you travel around in this kind of bus you meet so much people. This you will do even if you drive around in a van too, but not in the same way. OzExperience gives you complete service. They will guide you around Australia and stop at landmarks on the road and the drivers will be your friends during the trip. You will become a big group with the guys on the bus as it's always held games on the bus that the driver organizes. You never know what to expect when you jump on a bus. Sometimes they take you out and show the gold mines in the cities, talk about the locals, and sometimes they organize BBQs along the road instead of staying at Subway or something similar. They will also help you book your hostels.

 

On the bus on the way to Alice Springs, we met a girl who managed to find a really cheap alternative for transportation, and she found this through Gumtree . Drew, an Australian man in middle age, never grew up, but sold his farm and are now traveling around Australia with backpackers and show them everything he know about his country. He drives around in a bus of 22 meters with beds, kitchen and a bathroom. He has room for seven people in the bus, and he drives around all Australia. Alice Springs up to Darwin, down the West Coast to Broome, Perth and Margaret River. He goes further down on the south coast to Albany all the way to Adelaide and Melbourne. He drives to Kangaroo Island and Tasmania before he pulls up the entire east coast to Cairns and then he goes up to Alice Springs again. This costs about $ 22 per day plus $ 5 for food. This could probably be the cheapest way you can get around Australia and Drew seems like a really cool guy who knows everything about Australia and all the attractions. If you want to try this, you have to check where about he is, and meet up with him. Then you can jump off whenever you want. He has no website, but if anyone is interested, you can send him an email: drew@wanderingdrew.com or write to him on Facebook: www.facebook.com / wanderingdrew.

 

Jobs

 

Most backpackers who need quick money start working on a fruit farm, like we did. Anyone can get such a job, it's not advanced at all, but it can be physically demanding. The easiest is to settle down on a working hostel, they will help you to get a job and you sign up on a list and you will get a job as soon as you are on top of it. There's working hostels everywhere, if you google "working hostel" and the city you want to work in, you will find loads. You can get help through the Harvest Trail as well, you can call their number, 180 006 23 32, and get help immediately. We worked in Bowen, Queensland, and it was really nice at wintertime. It is warm, like a Swedish summer and close to the beach. But it would be way too hot in the summer. Bundaberg is the most famous place for farm work. It can sometimes be a trap because all the backpackers go there, and then there are no vacancies left. Try to find other places that are not as famous as you can get a job faster. If you don’t need the money then maybe Wwoofing (Willing Workers On Organic Farms) is something for you. You work on farms in exchange for accommodation and food.

 

What do you do on a fruit farm, then? The best job, in my opinion, is to plant by machine. You get exercise and sunshine, the job is chill and the days goes fast. Otherwise, you can pack and sort the fruit, or pick it. Picking is the worst thing you can do, it's incredibly tough for the body and you usually get paid per bucket rather than per hour. If you want your second year visa you have to work for 88 days on a farm, it is also why there are so many backpackers who work with this. The good thing with farm jobs is that you can come and go as you want, nobody cares. If you only want to work for a couple of weeks, that's fine.

 

 

The most popular website where you can find jobs is called Gumtree, where you can search for jobs all over Australia. The West Coast is great for working because you earn more, but it is a little bit more expensive over there. Many people are working either in Sydney, Perth or Melbourne. If you want to work in a restaurant or a bar, you must apply for an alcohol licensing, called RSA (Responsible Service of Alcohol). The course will cost you about $ 140 but you can do it cheaper online, only about $ 50 I think. You need to have this if you're going to serve alcohol, otherwise it's not possible to get a job in a restaurant or a bar.

 

Bank: To get a bank account is not very difficult. Decide which bank you want and then go into their office and demand an account. We've got ANZ , it works very well, together with Commonwelth it is the most common backpacking Bank. They know how backpackers think; they help you to get an account best suited to you. It took two days for the card to be ready, and you can pick it up at the office.

 

Tax File Number: This is also easy to get, and you need it if you’re going to work. You can start working before you have got his number; just give it to your boss as soon as you receive it. It takes about a month to get your tax file number. If you work in Australia for more than six months, you can estimate only 13%. Otherwise you have to estimate 30%, but most backpackers take a chance on not being detected, and estimates 13% anyway. The important thing is that you indicate that you are an Australian citizen, and don't enter an address that’s not Australian. You apply for your Tax File Number here .

 

Tax Back: In the end, it does'nt matter how much you underestimated, because you can get back almost all the tax money. You can easily claim your taxback here, but I was lazy and paid someone to help me with this. I just signed some papers and put some information together to taxback.com and they sorted the rest, and after a few weeks you'll get the money on your account. All you need is your final payslip and information about your superannuation found, a copy of your passport and your taxfile number. Other companys can help you with this too, such as Peterpans etc.

 

Phone number: Get your Australian number as soon as you get here. I use Vodafone, and you activate your account via a phone call or you can go into a Vodafone shop and they'll help you. The reception isn't the best though. To call back home Skype is the easiest way.

 

What do you want to see?

 

Everyone who travels along the east coast does similar things. You will meet people over again, there will be new people and the old ones you thought you'd never see again turn up when least expected. Australia is huge, I don't know if it's possible to see everything. You may choose the things that you think is the most important for you.

 

East Coast

 

Sydney. An obvious stop of course. The Opera House, the Harbour Bridge, Bondi Beach and Manly Beach etc. I prefered to stay in Bondi because it's close to the beach, but many people stays in Kings Cross or around Hyde Park. A popular thing to do is to climb the Harbour Bridge, which is very expensive, and you can go up in the Sydney Tower and see the city from above on a floor made of glas.

 

 

You can read more about Sydney here, and you can translate the page to your language by “select language” in the top right corner of my blog: Sydney and Bondi Beach in November

 

SpotX. After Sydney, we went to a three-days surf camp. It was great a time! Everyone who is in Australia have to learn how to surf, and if you do it as the first thing you can go surfing whenever you want after that. Three days was enough, I think. No beginner can learn to surf without help, and one lesson is not enough. After three lessons, you can continue by yourself. This place was really cool with really nice staff. Together with all the other surfers you've got a beach all to yourself. SpotX is located just outside of Coffs Harbour. Before Coffs Harbour, you should stay in Port Stephens which should be a great place, but unfortunately we missed it out.

 

 

Read more and see photos from our time in SpotX here: SpotX Surf Camp, Possums, snakes, lizards and parrots, and Some pictures from the Surf Camp

 

Byron Bay. One of my favorite places on the east coast. And I'm not alone, everybody loves Byron Bay. Here you can spend at least a week. There's a nice Pub, Cheeky Monkeys, where everyone goes partying, and you get free food every day at a certain time. You can go surfing and we went out to sea kayaking to see turtles and dolphins. But this can be done almost anywhere. Almost everyone who is in Byron Bay goes into Nimbin, the place like Amsterdam in Australia. There you can check out the weird hippies chillin' around and acting strange wearing clothes with all the colors of the rainbow. Of course you can buy as much weed, mushrooms and cookies as you want. I was not that impressed by this, so I probably would not recommend going there. But it depends on what you like ofcourse!

 

 

More about Byron Bay here: Byron Bay , Hippies in Nimbin, and Swimming with turtles

 

Surfers Paradise. Australia's version of Magaluf. This is a "big city" where all the Aussies goes on party vacations. It's a lot of  partying and you should do one of the many pub crawls. We stayed here a long time and loved this place. I think this place was fun and the beach is so long as you can see neither the beginning nor the end of it. Go on one of the many theme parks, I think the best one is Wet n Wild, a fun water park with nice staff!

 

 

More about Surfers Paradise: A week in Surfers, A lot of party in Surfers, The days goes on here in Surfers Paradise, Sea Worldand Wet n Wild

 

Brisbane . Queensland's capital city. To me it's not a must to stay there, but I'm not much for big cities. Though it is a pleasant town with a cozy lagoon in the middle of the city, you may need to make a stop there anyway. There is a great partystreet, The Valley. You should go out to Moreton Island, a sand island where you can go sandboarding. We missed this, but there were many who went there and it seemed to be a cool place.

 

 

More about Brisbane here: Brisbane

 

Noosa. A cozy little place, worth a visit for a couple of nights. There's not much over there, just chillin' around. Walk around in the national park and watch breathtaking views. There’s free buses from Noosa to Australia Zoo, The Crocodile Hunter Steve Irwin's zoo. There are crocodile shows every day to pay tribute to Steve's love of animals. We were never there, we went to the Taronga Zoo in Sydney in instead, but Australia Zoo should me much better.

 

 

More about  Noosa: Noosa,Long walks in the cozy Noosa and In Rainbow Beach

 

Rainbow Beach and Fraser Island. Fraser Island is a must, and to get there you have to stay in either Rainbow Beach or Hervey Bay. All backpackers gather there before and after their trip to Fraser Island. On Fraser Island you go around in four-wheel drive jeeps, camping, swimming in lakes with crystal clear water and watching wild Dingo’s. There are many tours you can choose from.

 

 

More on Fraser Island and Rainbow Beach here: Body Surfing at Rainbow Beach, Fraser Island - the world's largest sand island, Dingo safari and bumpy sand roadsand The car broke in the bush at Fraser

 

Airlie Beach and the Whitsundays. To get to the islands of the Whitsundays, you can stay in Airlie Beach. My second favorite place on the East Coast. Here it’s party every night, I promise! It´s a cozy little village that is similar to Byron Bay. Whitsundays is a paradise that can't be described. It must be experienced! We sailed around the islands and there are lots of different boats to choose from, great and small, more party, or more diving.

 

 

More about Airlie Beach and the Whitsundays: Whitsundays, This is heaven - the Whitehaven and A great time of my life

 

Magnetic Island. A stunning island just outside of Townsville. You have to stay at the hostel Base, so it is! Wonderful view from the room with the beach right outside. There is also Full Moon Partys sometimes. On the island you can see wild koalas and we went on a mini-zoo where we could hold all the animals we saw, such as crocodiles, snakes and koalas. Not that expensive.

 

 

More about Magnetic Island: Magnetic Island and Hugging with koalas, crocodiles and snakes

 

Mission Beach. Many people stops here to do rafting and skydiving. Skydive is a must do for everyone who has'nt already tried it. If you’re not doing any of that, I would not recommend staying here because there's nothing else to do.

 

 

More about Mission Beach and my Skydive here: Mission Beach, Swim in a crocodile river? Not smart! and Australia's highest skydive!

 

Cairns and The Great Barrier Reef. Here you can stay for several days! Nice town with plenty of things to do. Diving on the Barrier Reef is of course a must. To get out on the Barrier Reef you have to go by boat because it's pretty far out. There´s a lot of different trips and different boats to choose from. You have to party at Gilligans and Whoolshed. Here you can also access cheap food and in some cases it's also for free.

 

 

More about Cairns: Cairnsand The Great Barrier Reef

 

Cape Tribulation. You live in the middle of the beautiful rain forest, and you will drive over a river where you can see wild crocodiles. You may experience high humidity and a lot of wildlife. Many people goes here and it's very nice, but my personal experience was not the best. Maybe we had too high expectations, but I still think that you have to go there. Skip the jungle surfing though.

 

 

More about Cape Trib here: Crocodile Safari in the Daintree River, and Cape Tribulation - Where The Rainforest Meets The Reef

 

Victoria

 

Melbourne . You have to go over here, but try to go when it's summer. It's really cold at wintertimes. It is a cool and hip city that many people like. Many nightclubs and nice cafes.

 

 

More about Melbourne: Melbourne

The Great Ocean Road. There´s a road from Melbourne to Adelaide along the coast with amazing views. We did a day trip with a bus and could see the most significant things, but if we had had more time I'd like to do this with a campervan. Then you can sit and watch the sunsets over the ocean with the large rock formations that comes out from the water. I've never been to Adelaide, but if you go there you have to do a shark dive! You go diving into a cage where the hungry great white sharks is swimming around you. It’s expensive but really cool, I guess!

 

 

More about the Great Ocean Road here: Great Ocean Road

Kangaroo Island and Tasmania. We have heard a lot about these places. We could never get that far, unfortunately, so I don't have much to say about it. But make sure to go there in summer when it's hot! I’m sad that I missed out of the skiing in the Snowy Mountains, it would have been really cool to go skiing in Australia.

 

The Red Centre

 

Alice Springs. You can spend as little time as possible over here. You go here only to get further into the wilderness to see Uluru and Kings Canyon, among other things. But Alice Springs is not much. Tragically the Aborigines who drinks too much in their "communities" is kicked out by their own people, and everyone ends up in Alice Springs. Therefore, there's high alcoholism and crime here, and you should not go out alone at night.

 

 

Read more about Alice Springs here: Alice Springs

Uluru (Ayers Rock) Here you will see the world's biggest rock from the flat red desert, and it’s something special. If you've not seen Uluru and the red desert you cannot really say that you have seen Australia. For me, this was perhaps not the highlight, but I have no regrets whatsoever that I went here. It is something you will never see again. Unfortunately, it is very expensive to go to the center, I don't know if it's worth the money.

 

 

Learn more about Uluru: Uluru - A World Heritage Area, The Valley of the Winds - Kata Tjuta, and Kings Canyon and Never - Never Land

 

The West Coast

 

Perth. Cozy city where many Swedes stops to work. Stunning beaches. It is a bit more expensive on the West Coast but you can earn a lot more too. The West Coast is quite different from the east coast. Much quieter and not as many backpackers. But you have to go here! A lot of surfing. Go to Little Creaters Brewery in Fremantle, great place!

 

 

More about Perth here: Australia here we come - Perth! and Freemantle

 

Rottnest Island. A nice, car-free island where you go by bicycles. There are many nice small beaches and the island is very quiet and peaceful. There´s small Quokkas (small kangaroos) everywhere, and you can only find them on Rottnest Island.

 

 

More about Rottnest Island here: Rottnest Island

 

Margaret River. Wonderful scenery and beaches! Totally amazing. Very small village where it doesn't happen that much, but it is a quiet and relaxing flow. You must make sure to go on a winery if you're in the neighborhood of Margaret River.

 

 

More about Margaret River here: Margaret River

 

I don´t know that much more about the westcoast, but many people go there and it is an absolute must on the list. I was there with my family so it´s a little difficult to give backpacking advice over there. But I got the feeling that most people drove around in their own cars. North of Perth will be cool as well, such as Exmouth and Broome will be great for diving, and Darwin should be visited. If we had more time and money, we had probably rented a van in Darwin and drove down the west coast down to Perth. But there is something we have to do another time!

 

 

This ended up to be a big guide, but I hope I have answered many of your questions. I know how confused I was before I went on my own journey. Is there anything you wonder about or if there is anything I missed out tp write about, just feel free to ask! Comments is very appreciated - positive or negative! If you've got some tips yourself, just make a comment!

 

I envy all of you who´s going to experience all of this, you will make the trip of your life!

 

Good Luck!

 

 


Världens bästa
2011-11-21  11:07:29

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Vill bara tacka min kära mamma för att du alltid hjälper mig med allt och att du alltid finns där, i ur och skur. Jag uppskattar allt du gör för mig och jag saknar att umgås med dig, min bästa kompis och mamma!

Friterad Mars
2011-11-21  10:57:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
Idag hängde jag med Stockholms-Sara som drar vidare för jobb på Guldkusten, önskar dig lycka till! Dagen till ära var det dags att testa den välkända friterade Marsen. Tydligen måste man äta en deep fried mars bar om man är i Bondi Beach, varför vet jag inte. Vem som kom på idén att fritera en chokladbit vet jag heller inte, men man måste ju ändå testa! Gott var det, men det kändes jäkligt onyttigt så det blir nog första och sista gången. Tycker mars fungerar alldeles utmärkt "rå"! Men allt som går att fritera friterar man här i Australien, och alla käkar fish and chips konstant.
Fiskpinne eller friterad chokladbit?
Sara och jag
Ytterligare en bild från båtfesten. Sian, Josh, Laura, Antoine, Andy, jag och Yael plus två grabbar jag inte minns namnen på!

S Y D N E Y
2011-11-21  10:28:30

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     

Om en månad...
2011-11-20  11:30:54

Get more visitors to your blog! Permalink  Farmjobb  Trackbacks ()   Follow on Bloglovin     
...kommer jag och syrran befinna oss i Hemsedal i Norge! Jag börjar se jättemycket fram emot det och kände för att samla ihop lite sköna bilder från min senaste skidsäsong i Alpe d'Huez!

I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin
Are you interested in my photos? Please visit mostphotos.com/emelaia for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black EditionEmelie Persson
Stockholm, Sweden

In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...