Emelies Travels -

Äventyret Trolltunga
2013-07-09  23:47:00

Get more visitors to your blog! Permalink  Stavanger, Norway  Trackbacks ()   
Follow on Facebook Follow on Bloglovin   
Vilken helg vi har haft här borta i Norge. Det är tisdag kväll och mina ben värker fortfarande så att jag tror de blöder innifrån. I fredags packade vi ihop en liten väska för att fara iväg på äventyr. Ett ganska spontant sådant trots att vi bokade hyrbil. Eftersom vi klickade på knappen "boka bil" såddär på onsdagskvällen var det väl bara att se till att komma iväg någonstans. Så passande att plats nummer 4 på listan "10 awe-inspiring places around the world" bara ligger dryga fyra timmars körtid från Stavanger. Turen bar av mot Trolltunga, en av de mest spektakulära fjällsformationerna i Norge. 
 
Vi proppade in vårt bagage i den lilla Audin och även täckena fick åka med då vi inte hade bokat något ställe att sova på. Och att tälta uppe på fjället var det inte frågan om, sånt orkar man ju inte bära med sig! Tyvärr började turen med långa bilköer och vi kom fram långt senare än beräknat. Vilken tur att vi ändå hade i baktanke att sova i bilen, eftersom alla incheckningar hade stängt när vi kom fram till Odda. Vi parkerade bilen och bäddade ihop det lagom mysigt och kröp ihop fem personer som packade sillar. Det var ganska klaostrofobiskt kan jag säga, och dålig luft också. Men det gick ju bra det med, så länge man inte är rädd för andras tår i ansiktet så! 
 
Det var ju inte frågan om någon sovmorgon vare sig tidsmässigt eller bekvämlighetsmässigt så grabbarna packade upp grillen och började grilla korv på parkeringsplatsen. Hela turen som var beräknad på ca 10 timmar började med en lång trappa som gick intill en gammal tågräls rätt uppför berget. Över 2000 steg var den på och det var mer som en ihop-spikad trästege än en trappa. Det var kämpigt och jävligt svettigt, men upp kom vi tillslut. 
 
Bra början, med lagom mycket mjöksyra i benen hade vi bara lite över 9 timmar kvar att gå. Men det gick det med, naturen var otroligt vacker med vattenfall överallt och på vissa ställen kändes det som om man var i något slags Edens Lustgård. När vi väl kom fram till målet, Trolltunga, stod där fullt med folk samlat längs med bergskanterna som låg runt 1100 meter över havet och 700 meter över fjorden Ringedalsvattnet. Det såg ut som att alla skulle ramla ned, folk stod och gjorde hoppbilder på de mest läskigaste ställena och ute på Trolltunga-spetsen stod folk på händerna eller hängde och dinglade med benen över kanten. Herregud säger jag bara, alltså jag trodde inte jag var speciellt höjdrädd men jag fick panik. Hela kroppen skakade och det blev väldigt svettigt i handflaterna alltså. Det sprang lösa hundar överallt också som gärna tittade ut över stupen och det var ju omöjligt att hålla koll på att folk inte trampade fel eller halkade i. Men det var bara att försöka lugna sig och ställa sig i kön som gick ut till Trolltunga. Alla kunde ju inte stå där ute på en gång, då hade den ju antingen gått av eller så hade folk råkat putta i varandra. Så man fick gå ut en och en och känna på skräcken och akta stegen för att inte snubbla på någon konstig spik som stack ut ur stenen. Phuuu jag gjorde det, dock dinglade jag ju inte med benen som alla andra. Det var ganska konstigt hur jag reagerade så här på Trolltunga med var hyffsat lugn på Preikestolen som bara är 100 meter lägre. Man fick en adrenalinkick i alla fall vilket kanske var nödvändigt för att orka gå hela vägen tillbaka igen. 
 
Det var inte dirket lättare att gå ned för trapporna än att gå uppför dem om det var någon som trodde det. Benen var tämligen slut efter 10 timmars vandring och att gå ned i det stupet på de benen var ju som att gå på styltor - minst sagt darrigt och ostabilt. Men vi kom ned tillsut och eftersom vi fortfarande inte hade bokat något rum för natten var det bara att dyka i sjön för att bli av med svetten. En svalkande cider satt inte så fel heller. 
 
Planen var att dra in till Odda och festa i våra smutsiga joggingskor så vi tog första och enda restaurang i byn och käkade pizza. Taggade som få undrade vi var festen var men det enda vi mötte var alkoholister och pundare, överallt. Odda var så vackert till utsidan men det visade sig att vi var tvugna att fly illa kvickt. Vi tog oss bort till Röldal och checkade in på en fjällhytte som var riktigt sjysst med goa sängar. Vi försökte oss på några kortspel men det gick inte utan att stoppa tandpetare i ögonlocken så det dröjde inte länge innan alla slocknade. 
 
På söndagen var det dags att åka hem igen, efter en välbehövlig sovmorgon. Återigen har vi häpnats av Norges otroligt vackra natur med trollsliknande berg och klarblå fjordar, fluffiga får och mäktiga vattenfall. Vi avslutade helgen med att dra till Sola Strand där vi kollade på kitesurfare innan vi tog oss tillbaka hem till sängen som var skönare än någonsin. 
 
This weekend we drove to Troll's Tongue, about 4 hours north from Stavanger. We arrived pretty late and the only choice for sleep was in the tiny little Audi all five of us togeter. Yep, that was an experience too I can promise you. The hike to Troll's Tongue took us about 10,5 hours return, and it started with a steep stair with more than 2000 steps. That was pretty exhausting, but we made it. Troll's Tongue was spectacular and scary. It is 1100 meter above sea level and around 700 meters above the fjord. We had to stand in line to go out there, because it wouldn't fit that many people at the same time. And maybe it could break too! The second night we checked in to a cabin where we could sleep in proper beds and have a great rest, and then we drove home the next day and ended up on a beach with loads of kitesurfers. Great weekend! 
 
 
 
 
Vår fina hyrbil som vi också sov fem personer i. Fråga inte hur vi fick plats, för det är ett mysterium. Och vi lyckades sova faktiskt, trots ett par ryck i klaustrofobisk panik och en raggarbil som spelade hög musik utanför.  
 
 
 
 
Det ser väl inte så jobbigt ut? Halvägs upp för totalt 2500 pinnar till trappsteg!
Upp kom vi tillslut, svettigare än någonsin
 
 
 
 
 
 
Man kunde springa uppe på sisådär 700 meters höjd längs bergskanten om man ville. 
 
 
Lunchpaus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var minst lika krävande att gå ned för alla dessa trapporna igen. Benen skakade och höll på att vika sig
Odda är en fin by med många maffiga vattenfall längs med vägen
Efter den långa hiken bodde vi på en hytte och drack ett par glas innan ögonen kraschade.
 
 
Vi avslutade helgen med en sväng på Sola Strand och tittade på kite surfare
 
 
Här kommer några av Jossans bilder också:
 
 
 
 
 
 
 
Jobba i Australien och Kanada


Comments
Johan

Wow! Vilket häftigt ställe och bra bilder, måste absolut dit någon gång

2013-07-19 @ 12:09:00
Per

Hej,

Jag tänkte besöka Trolltunga om en vecka och letar lite information och hittade därför detta inlägg. Har fått lite detaljer i din berättelse men har du något tips på något man bör eller inte bör tänka på?

Vet egentligen inte så mycket ännu men vi ska köra bil så långt det går. Finns det några avgifter på vägen etc?

Tack på förhand och hoppas du orkar ge något tips :)

Svar: Hej!
Jag har för mig att det var några vägtullar längs vägen, och vi körde från Stavanger så då fick vi ta färjan vid ett tillfälle som kostade lite. Man kan parkera precis vid början av turen, och man betalar lite för parkeringen. Tänk på att ha rätt skor och mycket vätska men annars är det väl bara att gå på! Ha så kul :)
Emelie

2014-07-21 @ 22:30:01
Per

Jag hittade lite mer info innan jag såg att du svarat och det verkar inte vara några konstigheter.

Tack för ditt svar, det ska bli skoj :)

2014-07-27 @ 13:43:47
Send a letter:


Name:
Remember me?

Mail: (will not be published)


Website:


Comment:

Trackback
I have moved! Check out my new site at Emelie's Travels.
Home

Welcome to my blog! I'm writing mostly in Swedish, but feel free to use the google translation tool to read it in your language.
Stockholm, Sweden
Follow on Bloglovin
Are you interested in my photos? Please visit www.shutterstock.com for more information.


My photography interest started in 2012 when I did my snowseason in Canada. I bought my first DSLR in December 2013 and since then I've been practicing on my own, always trying new things and ame for getting better photos.
- Nikon D610
- Panasonic Lumix DMC GX1
- GoPro Hero3+ Black Edition
Emelie Persson
Stockholm, Sweden

In this blog I'm writing about my life as a backpacker and a seasonal worker. I've been traveling the past five years and just can't stop. I'm simply too dependent and the grass is always greener on the other side they say... I hope to inspire and help other Travellers by sharing my experiences through this blog. If there's any questions, don't hesitate to write a comment or contact my mail. And remember, a little comment will inspire me to write more often!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...